Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Z čeho se skládá cena elektrické energie?

20.06.2023 9:25

Je nepochybným faktem, že trh s elektřinou je stále více konkurenceschopný a nástup nových prodejců jej ještě více nutí ke změnám, které budou nejvíce přínosem pro zákazníky. Již nyní vidíme, že mnoho lidí, kteří se rozhodují pro změnu, se řídí kritériem v podobě nižší sazby elektřiny.

man-pays-bills-utilities-counts-amount-expenses-income-calculator-financial-literacy-mortg

Faktura za elektřinu se skládá z kupní hodnoty spotřebované energie, distribučních poplatků a daní. Vyúčtování za domácnost může obsahovat až tucet položek, z nichž každá ovlivňuje tu nejdůležitější, tedy částku k zaplacení.

Jak číst účet za elektřinu?

Kromě konečné částky k zaplacení se vyplatí porozumět složkám účtu, který obdržíte. Údaje v nich obsažené jsou v kontextu příjemců faktur z domácností a firem prakticky totožné. Základní, ale i kosmetické rozdíly nastanou podle toho, u jaké společnosti máme uzavřenou smlouvu o dodávkách elektřiny. Každá společnost má svou vlastní vizuální identitu, ale nejdůležitější údaje a položky jsou stejné. Momentálně je elektřina velmi drahá. Na čem závisí cena za kWh?

Z čeho je složena cena 1 kWh?

Zkratka kWh znamená kilowatthodinu, jednotku energie, práce a tepla, na základě které se účtuje spotřeba elektřiny. 1 kWh je množství energie spotřebované 1000W spotřebičem za jednu hodinu. Když víte, s jakým výkonem zařízení pracuje, můžete rychle vypočítat náklady na jeho použití.

Cena kWh závisí na několika faktorech. Skládá se z:

  • nákladů na elektřinu
  • variabilního systémového poplatku
  • variabilního síťového poplatku
  • daně a dalších pevných měsíčních poplatků

Poplatky za prodej elektřiny

  • Distribuční poplatky – Za přepravu elektřiny v rozvodné síti a její údržbu platíme distributorovi. U nás fungují tři (ČEZ, E.ON a PRE), každý ve svém regionu, takže si firmu člověk nemůže zvolit. Největší část regulovaných plateb (60 až 75 %) spolkne právě distribuce.
  • Poplatek za rezervovaný příkon – každému odběrateli musí distributor rezervovat určité množství energii v síti. Za to si účtuje měsíční platbu podle velikosti hlavního jističe. Poplatek se hradí i v případě nulové spotřeby.
  • Příspěvek na obnovitelné zdroje elektřiny (OZE) – penězi je dotována výkupní cena zelené elektřiny. Pro domácnost to znamená, že za podporované zdroje elektřiny zaplatí za každý spotřebovaný MWh navíc.
  • Poplatek za systémové služby pro ČEPS – tento poplatek je určen na provoz české přenosové soustavy pro zajištění rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektřiny.
  • Poplatek operátorovi trhu OTE – Nejmenší část poplatku vyžaduje státem vlastněná a. s. OTE pro vyřizování formalit při změně dodavatele.

Všechny regulované i neregulované položky se v konečné kalkulaci navýší ještě o 21% DPH a také se platí státu daň z elektřiny.

Účty za energie můžete snížit

Velké účty za elektřinu trápí mnoho lidí. Nižších účtů za elektřinu lze dosáhnout několika jednoduchými způsoby:

  • Změňte dodavatele elektřiny na dodavatele s lepší nabídkou
  • Změňte tarif elektřiny za výhodnější
  • Vyměňte staré elektrické spotřebiče za nové
  • Vyměňte klasické žárovky za úsporné, atd.



 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT