Festival Finále se blíží, vstupenky jsou v prodeji

08.04.2017 17:59

Filmový festival Finále proběhne v Plzni od 20. do 26. dubna, letos jde navíc o jubilejní 30. ročník. Vstupenky už jsou v prodeji. Na co se letos mohou fandové filmů těšit?

Krobotova_Finale Plzen

Zahájení festivalu se v předpremiéře ujme film Jana Hřebejka z chystané trilogie Zahradnictví, díl Rodinný přítel. Uvést tuto projekci dorazí i delegace k filmu v čele se zmíněným režisérem. Nově budou mít fanoušci festivalu možnost zúčastnit se osobně zahajovací projekce filmu v Klempírně v DEPO2015 od 20 hodin a v Malém sále Měšťanské besedy od 19:45 a 22 hodin.

Slavíme 30. ročník, ale historie Finále se píše už od roku 1968 a letošní rok připomene jeho začátky i pohnutou minulost.

Součástí vzpomínek na jeho začátky jsou natočené medailonky pamětníků, kteří vzpomínali na zakladatele festivalu Ladislava Ženíška i na zajímavé momenty z festivalového života. Vzpomínali např. autor prvního loga pana Finále, ilustrátor a výtvarník Josef Jícha, promítač Jiří Korda, bývalí ředitelé Ivan Jáchim a Jan Šmídl, programový ředitel Jan Kastner a další.

Vzpomínka na začátky festivalu se objevuje i v upomínkových předmětech – letos jsou to sirky s historickým motivem, protože i v počátcích festivalu byla jeho partnerem společnost Solo Sušice a také plátěné tašky a trička s krásnou grafikou pana Finále.

Celá Plzeň si historii festivalu připomene výstavou motivů, fotografií a dalších vzpomínek, které bude prezentovat výstava v ulicích města.

Letos v porotách zasednou pouze zahraniční filmoví profesionálové

"O udělení ocenění Zlatý Ledňáček na jubilejním 30. ročníku Finále Plzeň rozhodnou jen odborníci ze zahraničí, zatímco loni byl vždy v porotě jeden člen z České či Slovenské republiky. Cílem této novinky je zajistit opravdu nezaujatý postoj k české a slovenské kinematografii,“ uvedla Eva Veruňková Košařová, ředitelka festivalu.

Pozvání jako předsedkyně poroty celovečerních filmů přijala makedonská herečka a producentka Labina Mitevska, v Čechách známá díky roli Vesny v kultovní komedii Samotáři režiséra Davida Ondříčka. Mezi dalšími členy poroty se představí britský novinář Christopher Goodwin, který přispívá do The Times či The Hollywood Reporter, dále polský herec Andrzej Chyra který hrál například ve filmech Katyň, Spojené státy lásky a Poslední rodina. Jako další do Plzně dorazí Edvinas Pukšta, litevský festivalový dramaturg a filmový publicista. Celovečerní porotu uzavře Kanaďanka Eve Gabereau, ředitelka produkční a distribuční společnosti Soda Pictures, která loni uvedla do britských kin takové filmové hity jako Paterson či Toni Erdmann.

V soutěžních kategoriích je letos za rok 2016 nominováno 40 projektů z české a slovenské produkce. Festivalovou novinkou 30. ročníku je finanční odměna 50 000 Kč pro producenty dvou vítězných filmů v kategoriích Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film a Nejlepší dokumentární film. Partnerem cen je Asociace producentů v audiovizi.

I v letošním roce udělí nestatutární festivalové ceny studentská porota složená ze studentů Západočeské univerzity v Plzni. Univerzita se podílí rovněž na návrhu a výrobě cen studentských porot. Další nestatutární cenou pak bude Cena Film friendly region, kterou  společně udělují Czech Film Commission, CzechTourism a Asociace producentů v audiovizi regionu s nejaktivnějším přístupem k filmovým produkcím.

Podrobnosti k programu a další aktuality jsou dostupné na webu www.festivalfinale.cz.

FOTO: Festival Finále Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24