Historický víkend bude ve stylu Rudolfa II., chybět nebude ani Golem

04.06.2017 17:19

Nová scéna U Ježíška, císařský průvod, Golem i rytířské souboje. Historický víkend proběhne v Plzni už příští týden a slibuje hodně nabitý program i novinky.

Historický víkend_ zahájení_QAP_foto (37)

Historický víkend se v Plzni koná už od roku 1995 a za tu dobu se stal jednou ze stěžejních kulturních i zábavních událostí ve městě. Každoročně na něj dorazí návštěvníci nejen z regionu, ale i ze vzdálenějších koutů republiky. Také v letošním roce přichází Nadace 700 let města Plzně, která je pořadatelem, s hodně vyšperkovaným programem.

Letošní ročník se odehraje od 9. do 11. června. Program se ponese v duchu Rudolfa II., velkou novinkou bude nová scéna U Ježíška. Program bude kromě náměstí probíhat i v Proluce. Naopak bude chybět scéna v prostoru před radnicí. Na severní straně náměstí Republiky bude scéna U Zlatého anděla, na které bude k dispozici tržiště, Plzeňský kolotoč a o atmosféru se bude starat flašinetář.

Tradičně hlavní program bude probíhat v sobotu 10. června, kdy městem projde také císařský průvod, který bude čítat až několik stovek účastníků. Ten vyjde ve 14 hodin od scény U Ježíška a kolem muzea projde přes Kopeckého sady ulicí Bedřicha Smetany až na náměstí Republiky. Samotná scéna U Ježíška pak během odpoledne nabídne velký jezdecký trunaj pro císaře a v 18 hodin střeleckou potyčku pod názvem "Pasovští proti Plzeňským".

V hlavní roli Golem. Legendární postava se v Plzni představí v podobě zhruba třímetrové repliky ze známé pohádky...

"Hlavní postavou celého víkendu bude postava Golema, jak ji znáte z filmů s Janem Werichem. Tajemstvím zůstává, zda a za jakých okolností ožije. Doporučujeme proto nenechat si ujít ani páteční, ani sobotní večerní představení," lákají organizátoři.

Slavná postava se také postará o slavnostní zahájení. Průvod s Golemem zahájí Historický víkend už v pátek v 17 hodin. Následně se představí na scéně na náměstí Republiky v pátek v 21 hodin v divadelním představení a pak v sobotu večer při hlavním programu, který bude zakončený ohňostrojem. "Vyvrcholením sobotního programu bude i večerní rej a vejšlap strašidel s vyhodnocením těch nej. Vejšlap se vydá Plzní svou tradiční trasou. Věříme, že i v letošním roce se opět sejdou tisíce strašidel, pohádkových bytostí a jiných masek," uvádí Nadace 700 let města Plzně.

V pestrém programu je připravena i dětská interaktivní scéna, Pohádková cesta, tržiště, dobový tábor, historie s Techmanií, prohlídky historických budov České spořitelny. Vyjedou historické vozy MHD, představí se Archiv města Plzně. Novinkou bude kromě scény U Ježíška také ponožková bitva, kterou budou moci svádět malí bojovníci v sobotu a v neděli v Proluce v Křižíkových sadech. Stačí jim k tomu pět párů starých čistých ponožek a elán. Pokud by někdo přišel bez ponožek, dostane je na místě.

Lákadlem nedělního programu bude zcela jistě unikátní a technicky náročné představení Max fotbal mnichů, které se po letech do Plzně vrací a slibuje velmi atraktivní diváckou podívanou, která se stane tečkou Historického víkendu.

Program letošního Historického víkendu připravili Rytíři Koruny České pod  vedením Martina Cholinského. Představí se skupiny Gloria, Ethin, Althea, Turdus, SHŠ Páni z Kolína, duo Dubnička – Lahoda, Strašlivá podívaná, Artego, Srdcové eso, Parva Armis – Polsko, Lorika, Český lev, divadelní soubor Bouček, soubor Karkulka – Chrást.

Kompletní program najdete zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy