Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Klatovská nemocnice dokončila pavilon dialýzy. Pacientům nabídne komfortní péči - FOTKY

24.02.2024 8:00

Nový dvoupodlažní pavilon dialýzy, který se začal budovat před rokem, bude stát přibližně 50 milionů korun. Výstavba skončí na přelomu února a března tohoto roku.

photo-pg-4866-1800-
photo-pg-4864-1800-photo-pg-4865-1800-photo-pg-4866-1800-photo-pg-4869-1800-

Nový pavilon dialýzy vyrostl na místě staré spalovny odpadu a málo využívaných garáží.

Dialyzační jednotka ošetřuje pacienty z Klatovska, Domažlicka a jižního Plzeňska s chronickým selháváním ledvin, respektive s nefunkčními ledvinami, kdy právě dialýza nahrazuje jejich funkci. Součástí jednotky je i nefrologická ambulance, která diagnostikuje a léčí právě pacienty s nemocnými ledvinami.

Pravděpodobně v květnu dojde k přestěhování zdravotnických přístrojů ze současnýc prostor. „Hned za vchodem čeká pacienty vestibul s velkou čekárnou, kde jsou po levé straně dvě ordinace a vpravo šatny a toalety. Za vestibulem je pak už samotná dialyzační hala. Je rozdělena do třech sekcí po šesti dialyzačních lůžkách. Další dvě lůžka jsou stranou v izolační místnosti. Budou sloužit pro pacienty, kteří mohou mít nějaká respirační onemocnění nebo budou jinak infekční, abychom jim mohli poskytnout plnou péči, ale zároveň aby nebyli v přímém kontaktu s ostatními,“ popsal ředitel nemocnice Jiří Zeithaml.

Proti každé trojici lůžek je televize. Aby ji mohli pacienti sledovat a nerušili personál nebo ostatní pacienty, kteří se dívat nechtějí, budou u každého lůžka sluchátka.

Ve spodním patře budovy je přípravna speciálních dialyzačních roztoků. „Dosud připravují roztoky sestry vesměs manuálně a dávkují a převážejí je k pacientům ve zdravotnických kanystrech. Nové pracoviště je automatizované a roztoky budou rozváděny síťově až přímo k dialyzačním lůžkům. Sestrám to ušetří práci a bude snazší dodržovat přísná hygienická pravidla při manipulaci s roztoky,“ vysvětlil primář interního oddělení a nefrolog Jan Vachek.

Foto Nemocnice Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT