Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Preventivní vyšetření ledvin absolvovaly v Klatovech stovky lidí

13.03.2016 15:16

Preventivní vyšetření ledvin absolvovalo v Klatovské nemocnici 215 lidí. U pětiny návštěvníků bylo zjištěno vysoké riziko onemocnění.

Foto Zdravotnický holding

Nečekaně velký zájem vzbudila u veřejnosti čtvrteční preventivní akce Světový den ledvin, kdy se zájemci mohli nechat v Klatovské nemocnici vyšetřit a zjistit riziko onemocnění ledvin. Přišlo celkem 215 lidí.

"Minimálně u 20 lidí jsem zjistil potenciální závažné nálezy. Další takové odhalili kolegové. Řadu z nich jsme poslali k odběru krve pro detailnější vyšetření a dohodli se, že pokud se nějaká porucha ledvinových funkcí prokáže, že bychom je vzali do péče. Pokud se totiž s léčbou nemoci ledvin začne včas, je možné onemocnění zpomalit nebo i dokonce zastavit. Při pozdním odhalení problém, je šance na zlepšení mizivá. A chronické potíže mohou mít fatální následky," řekl po akci jeden z ošetřujících nefrologů Jan Vachek.

Vážné riziko zjistili lékaři celkem u 43 osob, střední u 97 a nízké u 75 lidí. Každý dostal doporučení, co by měl dělat. Dvacet nejzávažnějších nálezů bylo posláno rovnou k odběru krve pro upřesňující vyšetření, jeden pacient byl ihned objednán do specializované ordinace. Lidem se středním rizikem byla doporučena návštěva praktického lékaře, a lidem s nízkým rizikem, aby nezanedbávali preventivní prohlídky. I na jejich dodržování se lékaři ptali. S odpověďmi nebyli příliš spokojeni.

"Bohužel dost lidí nevyužívá pravidelné preventivní prohlídky u svého praktického lékaře. Ty jsou doporučené minimálně jednou za dva roky a v této frekvenci jsou bezplatné. Opět jsme to připomínali," doplnil Vachek s tím, že při nich nejde jen o ledviny, ale i další choroby, které mohou zhoršovat kvalitu života, pokud se nezačnou včas léčit.

Ke Světovému dni ledvin se připojují vždy v polovině března nefrologické ambulance a dialyzační pracoviště z celého světa. Klatovská dialyzační jednotka se zapojila podruhé. Předloni přišla stovka lidí.

Dialyzační jednotka Klatovské nemocnice prošla v loňském roce významnou obměnou. Modernizovala se hemodialyzační lůžka a jejich počet se zvýšil o šest na současných 17. "Zároveň se podařilo posílit lékařský tým. Vedoucí lékařku doktorku Novotnou doplňují dva velice kvalitní lékaři, kteří kmenově pracují v pražské Nemocnici Na Homolce a ve Všeobecné fakultní nemocnici, a dále mladá talentovaná lékařka interního oddělení," uvedl ředitel nemocnice František Lešundák, který preventivní akci také navštívil.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT