Dotace na bydlení – jaké jsou nyní možnosti

23.10.2023 11:07

Pořídit si vlastní bydlení, to je věc, kterou si za cíl stanovil nejeden z nás. Cesta k němu je ale složitá a trnitá, buď nemůžeme najít to pravé místo, nebo nás brzdí finance. S tím prvním vám bohužel poradit nemůžeme, protože každý z nás má o ideálním bydlení jiné představy, s tím druhým je to o něco lepší. Víte, že existují dotace na bydlení?

foto freepik_com foto freepik_com

Zájem o vlastní bydlení nepolevuje

Ceny energií i služeb se neustále zvyšují, stejně tak rostou i úrokové sazby hypoték. Dosáhnout na ně není snadné, i kvůli nastaveným podmínkám. Nic to ale nemění na tom, že snaha pořídit si vlastní bydlení je pořád vysoká. Není se asi čemu divit, rostou i ceny nájmů. Kdo by se v nich jen tak chtěl zdržovat, když nemá jistotu, že se za čas nebude muset vystěhovat a hledat si nové bydlení? Důvodem je i to, že si nemůžete pořídit všechny doplňky do bytu, jaké byste rádi, protože není váš.

Cesta k vlastní nemovitosti

Kdo z nás má našetřené miliony, aby je mohl investovat do pořízení nemovitosti? Většina z nás je nenašetří za celý život, co teprve v mládí, kdy plánujete založení rodiny, nebo jste ji sotva založili, a chcete bydlet ve svém? Hypoteční úvěr je v takovou chvílí řešením, jak si sen splnit. Zapomínat ale nesmíme, že jde o dlouhodobý úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti, splácet ho budete dost možná i několik desítek let.

Jaká je podpora bydlení pro rok 2023?

Hypotéka je jednou z cest, jak na vlastní bydlení dosáhnout, splácet budete tisíce každý měsíc. Když se k tomu připočtou náklady na energie a další provozní náklady, možná vám to způsobí těžké spaní a obavy, jak všechno zvládnete. V takovou chvíli je dobré popřemýšlet, zda není na čase s tou energetickou náročností bydlení něco udělat.

Ano, znamená to další náklady navíc, ve výsledku ale ušetříte. Jenže kde na to vzít? Tady právě přichází ke slovu různé podpůrné programy a dotace. Kdo si bydlení teprve bude pořizovat, pro toho může být řešením i hypotéka na úsporné bydlení, která se označuje i jako zelená hypotéka. Podmínky pro její získání jsou podobné jako u běžné hypotéky, musíte ale dokázat, že peníze použijete na nákup, stavbu nebo rekonstrukci úsporného nebo ekologického bydlení.

Nová zelená úsporám

Energetická náročnost stavby výrazně ovlivňuje celkové provozní náklady, rozdíl mezi pasivní stavbou a nehospodárnou budovou může být obrovský. Nejvyšší částku majitelé často vydají na vytápění a ohřev teplé užitkové vody, pořízení energeticky úsporného bydlení je řešením. A to i do budoucnosti.

Na podporu energeticky úsporných opatření v rodinných a bytových domech se zaměřuje dotační program Nová zelená úsporám, který lze využít od zateplení přes obnovitelné zdroje energie až po pasivní výstavbu. Jde o jeden z nejdostupnějších a nejefektivnějších programů u nás.

Nová zelená úsporám šetří jak výdaje za energii a pitnou vodu, tak i za vstupní investici, navíc zhodnocuje nemovitost a díky snižování emisí CO2 napomáhá i ke zlepšení ovzduší.

Na co můžete dotaci v rámci Nová zelená úsporám čerpat?

  • Renovace rodinných a bytových domů (zateplení fasády, střechy, stropů, výměna oken a dveří)
  • Výstavba pasivních domů
  • Nákup rodinných domů a bytů s velmi nízkou energetickou náročností
  • Solární termické a fotovoltaické systémy
  • Zelené střechy a venkovní stínicí technika
  • Akumulační nádrže na zachytávání dešťové vody
  • Využití tepla z odpadní vody
  • Úsporný ohřev vody
  • Rekuperace – systém řízeného větrání se zpětným získáváním tepla (ZZT)
  • Výměny zdrojů tepla za tepelná čerpadla, kotle na biomasu či napojení na centrální zásobování teplem
  • Dobíjecí stanice pro osobní elektromobily
  • Výsadba stromů na veřejnosti přístupných pozemcích u bytových domů

Oprav dům po babičce

Nedávno byl spuštěn i další dotační program, a to Oprav dům po babičce. Vyčleněno je na něj 40 mld. Kč a dotace je možné čerpat i zpětně. Tento dotační program je určen pro domy, které nejsou novější než z roku 2013 a využít ho můžete na zateplení nebo renovaci dalších energeticky úsporných opatření jako je výměna zdroje tepla, zlepšení ohřevu vody, vybudování dobíjecí stanice pro elektromobily nebo instalace fotovoltaických panelů.

Kotlíkové dotace

Chcete vyměnit starý neefektivní kotel za nový, modernější a úspornější? Pokud splníte pár kritérií, můžete zažádat o kotlíkovou dotaci. Mezi podmínky patří to, že jste vlastníkem nemovitosti, kde se kotel nachází, kotel je opravdu starý a neefektivní a vy se ho chystáte vyměnit za moderní úsporný kotel, který splní technické a kvalitativní požadavky na kotel.

Zdroj: Banky.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT