Budoucí policejní specialisté! Chovná stanice hlásí nováčky - FOTO

17.05.2017 13:26

Policejní chovná stanice v Domažlicích vysílá psí nováčky k útvarům po celé republice. Ačkoliv teď jsou to psí miminka, v budoucnu budou postrachem třeba drogových dealerů...
 

1
1234

Z chovné stanice v Domažlicích vzešla v minulosti celá řada policejních "expertů". Služební psi putují ze západu Čech do všech možných koutů republiky k jednotlivým policejním složkám. Také v letošním roce už hlásí premiérové přírůstky. Prvními, kdo se s nimi mohl setkat, byla výprava z mateřské školky v Domažlicích v tomto týdnu.

Aktuálním nováčkům v chovné stanici je zhruba pět až šest týdnů a ještě nějaký ten den tak ve svém rodišti zůstanou. Teď mají před sebou především jakousi předvýchovu u instruktorů. Od půl roku věku je pak čeká už výcvik. Do aktivní služby jsou služební psi připraveni kolem druhého roku, kdy musí se svým psovodem splnit zkoušku služebního výcviku.

U policejních složek jsou psi speciálně vycvičeni například na stopy, k hlídkové činnosti, na vyhledávání návykových látek, výbušných systémů nebo mrtvol. Další speciální výcvik může být zaměřený například na vyhledávání osob pod sutinami. Ve služebě zůstávají psí experti zhruba do osmi let.

Jako jedni z prvních šťastlivců, kteří úplné nováčky v řadách policie, mohli vidět, byly děti z mateřské školky v Domažlicích. "Děti se podívaly do chovné stanice, kde instruktoři předvedli ukázky práce se služebními psy. Děti mohly obdivovat i malá štěňátka a ty větší si i pohladit a nakrmit přinesenými piškoty. Výlet na policii končil prohlídkou cel. V dětech návštěva policejních cel zanechala silný zážitek a všechny si přály, aby se v takových prostorách nikdy v budoucnu neocitly," komentovala návštěvu policejní mluvčí Dagmar Brožová.

V loňském roce už měla chovná stanice v Domažlicích "namále". V závěru roku 2016 měla skončit, nakonec se ale od razantního kroku ustoupilo.

FOTO: PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24