Dítě si hrálo s matky mobilem, spustilo záchrannou akci

07.08.2017 8:44

Krajští záchranáři museli opět vyjíždět kvůli planému poplachu z Aplikace Záchranka. Tentokrát záchrannou akci spustilo dítě, které si hrálo s mobilem matky.

DSC05016

Záchranáře tentokrát zalarmovala sms zpráva z Hartmanic. Okamžitě se tak rozjela akce, která skončila velkým překvapením zejména pro majitelku telefonu.

"Na ZOS přišla pomocí Aplikace Záchranka tísňová sms z Hartmanic. Na zpětné volání však nikdo nereagoval a pak byl telefon dokonce nedostupný. Jelikož nám bylo známo jméno majitelky telefonu a přesnost GPS souřadnic byla 75 metrů, nebyl problém ve spolupráci s Policií ČR místo zásahu najít. S mobilem si však hrálo dítě a pro matku byl příjezd složek IZS velkým překvapením," potvrdil mluvčí krajských záchranářů Martin Brejcha.

Nedávno řešila záchranka obdobný případ. To byl ovšem za planým oznámením dospělý muž ze Staňkova, který si také pohrával s telefonem. Pro záchranáře byla navíc akce o to důležitější, že podle dostupných informací mohlo jít skutečně o život. Muž totiž o sobě do systému uvedl, že je kardiak. I v tomto případě byla o další pomoc požádána také policie. Muž zpětná volání ignoroval. Nakonec přiznal, že si s telefonem jen hrál a zpětné volání ignoroval záměrně, protože dostal strach.

Aplikace Záchranka je přitom jedním z nejlepších možných systémů, které mohou záchranářům v práci v terénu pomoct a v řadě případů se opravdu významně podílí na bleskových zásazích při záchraně života. Podrobnosti k aplikaci najdete zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24