HC Škoda Plzeň povede do sezóny 2024/25 nový trenérský štáb v čele s Josefem Jandačem

06.05.2024 11:31

Vedení klubu HC Škoda Plzeň odhalilo nový trenérský štáb! Hlavním trenérem se stal Josef Jandač.

trenéři HC Škoda Plzeň_0524_HC Škoda Plzeň

Hlavním trenérem klubu HC Škoda Plzeň se stal Josef Jandač, jeho asistenty následně budou Jiří Veber s Václavem Pletkou. Trenérem gólmanů zůstává Rudolf Pejchar. Informovalo o tom dnes vedení klubu.

„Jsme velmi rádi, že jednání dospěla do zdárného konce. Josef Jandač je velmi zkušený trenér, má za sebou již několik angažmá v Čechách, v zahraničí, a v neposlední řadě i u národního týmu. Líbí se nám jeho trenérská filozofie, věřím, že nám pomůže v oblastech, kde jsme nyní měli velké problémy. Jiří Veber má rovněž řadu zkušeností, které prokazoval v minulých letech. Pevně věřím, že společně s Václavem Pletkou bude jejich spolupráce úspěšná,“ praví Martin Straka.

„Uvědomujeme si, že po neúspěšné sezoně bylo nutné udělat změny. Vedle nového trenérského štábu dochází pochopitelně i k potřebnému hráčskému posílení. Věřím tomu, že všechny tyto kroky povedou k tomu, že budeme hrát takový hokej, který se bude líbit fanouškům, budeme úspěšní a společně nás to dovede zase o kousek výše," doplnil Straka.

Nový trenérský štáb se již podílel na sestavení týmu pro nadcházející sezónu a nadále hledá možné akvizice pro posílení.

Kdo jsou muži, kteří povedou tým HC Škoda Plzeň do sezóny 2024/25?

Josef Jandač

Josef Jandač se narodil v Berouně, kde také začínal s hokejem v klubu TJ Lokomotiva. Ve čtrnácti letech přestoupil do dorosteneckého celku Poldi SONP Kladno, jenomže kvůli studiu následoval návrat do Berouna. V sedmnácti letech si připsal debut v seniorské lize. O osm let poději, když Beroun postoupil do první ligy byl nucen Josef Jandač ze zdravotních a rodinných důvodu hráčkou kariéru ukončit.

Trenérskou kariéru začal pětapadesátiletý trenér v roce 1994 netradičně v daleké Jižní Koreji. Celek Seok Top Soul dokázal dovést až k mistrovskému titulu. Následoval přesun k berounským Medvědům, kde sbíral první prvoligové zkušenosti.

Přes Kralupy nad Jizerou přišel ještě jeden návrat do Jižní Koreje. V roce 2001 si Josefa Jandače vybral ambiciózní Liberec, s nímž dokázal o rok později slavit postup do extraligy. V roce 2004 se přesunul na jih Čech, i s Českými Budějovicemi slavil návrat mezi elitu, posléze i extraligový bronz. Třetí místo následně získal i s Pardubicemi.

Od roku 2008 do roku 2010 byl asistentem kouče Vladimíra Růžičky u národního týmu. Mužstvo vedené Růžičkou, Jandačem a Weismannem se v roce 2010 stalo mistrem světa. V roce 2011 následovala první štace na lavičce pražské Sparty. Úvodní část sezony 2012-13 absolvoval na lavičce Lva Praha v ruské KHL, odkud se ale zase vrátil do Sparty. S pražským klubem vybojoval v roce 2014 již svůj třetí extraligový bronz a v roce 2016 i stříbro.

Vrcholem Jandačovy kariéry byl rok 2016, na jehož začátku byl zvolen hlavním koučem národního týmu. Český celek vedl na několika mistrovstvích světa, na Světovém poháru, i na olympijských hrách v roce 2018 v Soči. Zkušený trenér se poté vydal na další zahraniční štaci. V ambiciózním klubu KHL Magnitogorsku strávil celou kompletní sezonu, v následujícím ročníku ale byl již po dvou kolech odvolán. V únoru roku 2020 se vrátil na lavičku Sparty, pražský celek vedl společně s Miroslavem Hořavou. V minulé sezóně si dal od hokeje pauzu, nyní se naplno vrací, když povede jako hlavní trenér plzeňské mužstvo.

Jiří Veber

Pětapadesátiletý Jiří Veber se narodil v Praze, avšak s hokejem aktivně začal ve středních Čechách na Kladně. V roce 1994 si zde také připsal první start v nejvyšší soutěži. Díky svým dobrým výkonům následně jeho kroky mířily na sever Evropy, dvě sezóny odehrál ve Finsku, nejprve v Tampere, o rok později v Ässät Pori. Následoval přesun zpět do rodné vlasti, během pěti let ve Vsetíně vybojoval hned čtyři mistrovské tituly. V sezóně 2001/2002 hrál za tehdejší Keramiku Plzeň. Následovalo angažmá v Litvínově, kariéru poté ukončil v roce 2005 v Berouně. Jako vynikající obránce si řekl také o reprezentační dres, je mistrem světa z roku 1996 a bronzovým medailistou z roku 1997 a 1998.

Hned po ukončení hráčské kariéry se Veber pustil do té trenérské. Přes mládež v Jindřichově Hradci se dostal až k A týmu. V roce 2007 se přesunul zpátky k mládeži, avšak již ve Slavii Praha, kde mimo jiné slavil mistrovský titul v kategorii dorostu. V roce 2013 se poprvé postavil na střídačku extraligového týmu jako asistent trenéra v Chomutově. Následovaly dva ročníky v exotické Jižní Koreji, kde šéfoval střídačce celku Anyang Halla. A období to bylo vcelku úspěšné, v první sezóně získal stříbro, o rok později dokonce titul. Poté se vrátil zpátky do České republiky, napřed jako asistent ve Spartě, v dubnu 2019 byl jmenován sportovním manažerem Slavie. Zároveň vedl juniorský celek a od sezóny 2020/2021 i A tým. V průběhu loňské sezóny doplnil trenérský štáb Vítkovic, odkud nyní zamířil do Plzně. Jiří Veber vedl také reprezentační výběry, v letech 2010-2013 trénoval výběr do sedmnácti let, následně i českou osmnáctku.

Václav Pletka

Václav Pletka je rodákem z Mladé Boleslavi, kde si také v osmnácti letech připsal první start v dospělém hokeji. Následně si ho všiml trenér Alois Hadamczik, který si ho přivedl do Třince. V extraligovém ročníku 1999/2000 nasbíral v dresu Ocelářů hned 49 bodů v 51 zápasech, čímž si vysloužil angažmá v zámoří. Za Philadelphii Flyers nicméně odehrál během dvou sezón pouze jediný zápas. Následoval návrat do Třince, z kterého v roce 2004 zamířil do Českých Budějovic, kterým pomohl k návratu mezi elitu. Následovaly tři sezóny v Liberci, posléze přes Karlovy Vary, a druhé anabázi v Českých Budějovicích, zamířil do Plzně, kde se mu v sezóně 2012/13 povedlo získat mistrovský titul. Ze západu Čech zamířil do pražské Slavie. Následovaly ještě štace na Kladně, v Benátkách nad Jizerou, v Litoměřicích, bohatou kariéru následně ukončil v Jičíně, kde mimo jiné již působil v roli hrajícího asistenta trenéra.

Trenéřině se Václav Pletka naplno začal věnovat v sezóně 2019/20, když se stal asistentem trenéra u dorosteneckého celku v Mladé Boleslavi. V následujících dvou sezónách již byl veden jako hlavní trenér. V předloňské sezóně začal sezónu u juniorského celku Bruslařů, v průběhu ročníku byl nicméně povýšen až k A týmu, kde vydržel až do konce letošní sezóny. Nyní je tu pro něho nová výzva, jeho kroky míří zpět na západ Čech, kde slavil největší úspěch kariéry.

Foto HC Škoda Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT