V Horní Lukavici přibyl bezpečný přechod. Pomůže hlavně dětem - FOTO

13.10.2017 11:57

Hlavní tah z Plzně na Klatovy v Horní Lukavici je pro chodce bezpečnější. Přejít přes frekventovaný tah bylo zejména pro děti někdy hodně náročné.

OP Horní Lukavice (2)
OP Horní Lukavice (2)OP Horní Lukavice (1)

Horní Lukavicí na hlavním tahu I/27 projede denně zhruba patnáct tisíc aut. Dosud pro přecházení na frekventovaném místě u autobusových zastávek sloužila jen klasická zebra s ostrůvkem. Při zhoršené viditelnosti byl i tak ale přechod poměrně nebezpečný, zvlášť pro školáky.

Obec ho proto nechala nově osvětlit s pomocí grantu Oranžový přechod Nadace ČEZ. Ten je zaměřen na podporu zvyšování bezpečnosti chodců formou instalace osvětlení přechodů na vybraných nebezpečných pozemních komunikacích.

"Po vybudování místa pro přecházení zviditelněné pro řidiče středovým ostrůvkem jsme chtěli přechod pro chodce vybavit všemi potřebnými náležitostmi včetně osvětlení.  Projekt Oranžový přechod prospěje hlavně dětem, které musí přecházet přes frekventovanou silnici I/27 na autobus do Přeštic a do Plzně, kam dojíždějí do školy. Přechod se navíc nachází mezi dvěma zastávkami,“ uvedl starosta obce Pavel Rádl.

Nadace ČEZ poskytla obci příspěvek na instalaci dvou sloupů osvětlení ve výši 118 tisíc korun. Grantový program Oranžových přechod pomáhá předcházet riziku střetu řidičů s chodci na českých silnicích už od roku 2013.

FOTO: ČEZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy