Kraj chce zlepšit kvalitu vody na Hracholuskách. Chce odhalit viníka znečištění

25.04.2017 9:56

Rada Plzeňského kraje odsouhlasila peníze na důkladný monitoring vody na Hracholuskách na Plzeňsku. Podle všeho za znečištěním vody "někdo" stojí a kraj chce viníka odhalit.

Hracholusky

Kvalita vody na Hracholuskách na Plzeňsku se postupně během uplynulých let horší. I když většinou na začátku sezóny je vše v pořádku, po prvních deštích se postupně zhoršuje. Podle některých indicií by za zhoršenou kvalitou vody mohlo stát znečištění z okolí. Vedení Plzeňského kraje se proto chce spolu s Povodím Vltavy na situaci podívat podrobně.

Kraj tak dá na rozšířený monitoring povrchových a odpadních vod v povodí Mže zhruba 480 tisíc. Jedná se výhradně o část, která má přímý vliv na kvalitu vody ve vodním díle Hracholusky.

"Tento monitoring by měl být podkladem pro zpracování projektu na zlepšení stavu vod na vodním díle Hracholusky, kde se předpokládá, že dodavatel bude soutěžen v průběhu léta tohoto roku tak, aby mohl začít se zpracováním projektu již v souběhu s probíhajícím monitoringem. Výsledky a návrhy řešení celého projektu se očekávají na konci roku 2018," potvrdila mluvčí kraje Alena Marešová.

Monitoring by měl zejména ukázat, zda se v okolí nepoužívá nadstandardní množství chemie například zemědělci. Právě nejrůznější látky, které se po deštích dostanou do přehrady, mohou stát za znečištěním přehrady.

FOTO: www.kempkeramika.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy