Kraj usiluje o zlepšení kvality vody na Hracholuskách

14.12.2017 13:27

Hracholusky jako největší vodní plocha v kraji už zdaleka nselouží rekreantům tak jako v minulosti. Důvodem je zhoršující se kvalita vody. To by se mělo změnit.

Hracholusky

Kraj se rozhodl kvalitu vody zlepšovat. Oficiálně tak představil záměr zpracování detailní studie na zlepšení jakosti vod na vodním díle Hracholusky.

Ve spolupráci s obcemi se Plzeňský kraj zaměřil na zlepšení kvality vody na vodní nádrži Hracholusky, největší vodní ploše v kraji. Tato vodní nádrž je veřejností významně využívána k rekreaci. V poslední době se však potýká se zhoršením kvality vody, a to v důsledku rozšíření sinic. Ty v důsledku rozmnožení barví vodu do zelena a výrazně pak zhoršují možnosti užívání vody občany. Příčinou rozšíření sinic je přísun živin do vodní nádrže v souvislosti s lidskou činností. Jde zejména o látky na bázi fosforu a dusíku. 

"S ohledem na význam této nádrže pro celý region se Plzeňský kraj rozhodl připravit projekt, jehož cílem je stav kvality vody v nádrži zlepšit,“ řekla radní pro životní prostředí Radka Trylčová.

Prvním krokem bylo ve spolupráci s Povodím Vltavy spuštění rozsáhlého monitoringu jakosti povrchových vod a analýza, z jakých přítoků Mže se látky do nádrže dostávají.

Druhým krokem, který se nyní dočká realizace, je zpracování detailní studie, která určí, jaká konkrétní opatření je třeba provést pro snížení vnosu fosforu a dusíku. To by mělo kvalitu vody zlepšit.

Na základě výběrového řízení ji zpracuje sdružení společností VRV a.s. (Vodohospodářský rozvoj a výstavba) a DHI a.s. Studie zpracovaná odbornými firmami bude dokončena na podzim příštího roku. "Na základě této studie pak kraj hodlá podpořit realizační opatření, aby v následujících letech došlo ke zlepšení možnosti využívání nádrže pro rekreační účely. V důsledku zlepšení stavu vody na Hracholuskách pak očekáváme zvýšení cestovního ruchu a rekreace v oblasti a zároveň zvýšení celkového potenciálu regionu,“ upřesňuje Radka Trylčová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24