Pivovar chystá zvon pro papeže. Při jeho výrobě používají zvonaři pivo - FOTKY

21.02.2017 20:05

Jedinečný velikonoční zvon pro papeže právě vyrábí zvonařská firma na Slovensku. Pivo z Plzně zaručí  lepší pevnost a přilnavost materiálu. 

zvon5
zvon1zvon2zvon3zvon4zvon6zvon7zvon8zvon9zvon10zvon11

Plzeňský Prazdroj pošle letos na Velikonoce opět pivo do Vatikánu. Součástí tradiční zásilky, která poputuje počátkem dubna do Říma, bude i třiceticentimetrový zvon vážící 10 kilogramů.

Zvony jsou důležitým symbolem Velikonoc, traduje se, že každý rok v průběhu velikonočních oslav "odlétají“ do Říma.  Do  Vatikánu proto letos v návaznosti na legendu "odletí“ i desetikilogramový zvon z malé zvonařské dílny Trvalcových ze slovneské Žarnovice.  Rodinná firma pracuje na netradičním velikonočním dárku pro Svatého otce už týdny.

"Celý proces výroby zvonu trvá většinou několik měsíců a má několik fází. Nejprve je třeba vytvořit pečlivý nákres a formu zvonu, forma se následně zdobí a to je asi nejzajímavější část postupu. Na výzdobě formy pro papežský zvon pracujeme právě teď, na jeho těle se objeví například Bazilika svatého Petra,“ říká Michal Trvalec, který vyrobí ročně asi 15 zvonů.

Překvapivě je součástí "receptury“ výroby zvonu taky pivo. "Pivo používáme se synem kvůli lepší přilnavosti a pevnosti materiálu. Nejlepší zkušenosti mám s plzeňským ležákem. Obsahuje totiž látky, které pomáhají scelení, a to přesně forma potřebuje, protože se pak vypaluje při teplotě až 700°C,“ vysvětluje Michal Trvalec. To se dozvěděli v plzeňském pivovaru a požádali ho proto o pomoc při výrobě netradičního daru papeži Františkovi I. Zvon s originální pečetí také připomene letošní 175. výročí plzeňského piva.

FOTO:  Plzeňský Prazdroj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24