QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Dub u plzeňského muzea dostal injektáž, vyživí kořeny a prodlouží stromu život – FOTKY

09.04.2024 14:26

V úterý 9. dubna dostal cenný strom před Západočeským muzeem v Plzni injektáž. Jak celý proces vypadá a jak zhruba sto let starému stromu pomůže?

injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (15)
injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (15)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (18)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (20)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (2)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (1)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (5)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (7)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (6)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (9)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (10)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (11)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (12)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (13)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (15)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (16)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (17)injektáž dubu před muzeem v Plzni_0424_QAP (21)

„Dub jsme posuzovali, testovali pomocí tahových zkoušek a zjistili jsme i díky akustickému tomografu, že má výraznou dutinu. Přistoupili jsme proto k obvodovému řezu dubu, abychom zmenšili korunu. Dalším krokem je zlepšení obsahu živin v okolí stromu,“ říká Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně. „Kořenový systém se injektáží podpoří a zesílí.“

Půdní neboli kořenovou injektáž provedl Michal Hausenblas z odborné firmy pomocí půdního injektoru. „Vidíme zde kompresor, tlak je zhruba 8 až 10 atmosfér. Přístroj má speciální úpravu, filtry a chlazení. Vzduch nesmí být příliš horký, aby to kořeny nepopálilo. Kompresorem dostaneme tlak do celé jednotky, do země zapíchneme jehlu, která vypadá jako taková sbíječka a dutým hrotem skzre ní dopravíme organický materiál do země,“ popisoval přítomným odborník.

Organický materiál byl dnes ke kořenům starého dubu aplikován asi 40 vpichy. Jakmile se materiál dostane do půdy, nasákne se a postupně stromu uvolňuje potřebné živiny. Pracovníci specializované firmy do půdy vpravili směs symbiotické arbuskulární mykorhyzní houby, prospěšné rhizobakterie rodu Bacillus, granulovaných půdních kondicionérů, zeolit a vermikompost.

V místě vpichu injektoru se vytvoří vzduchová kapsa, která půdu v okolí lehce nadzvedne. Tím se provzdušní a načechrá. Poté se tam pomocí injektoru nasype organický materiál, který v půdě nastartuje ozdravný proces.

„Tento zákrok je výjimečný. V Plzni je asi ještě dalších pět stromů, které by mohly být takovým způsobem eventuálně ošetřeny. Chceme ale napřed vědět jak to zafunguje,“ řekl Richard Havelka z SVSMP.

„Postup jsme zvolili zcela mimořádně, protože tento strom bereme jako mimořádný,“ souhlasil Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí. „V lednu jsme zde dělali zkoušky, při kterých bylo potvrzeno, že strom je životaschopný a není nebezpečný. Takový zákrok si zaslouží.“

Cenná dřevina je pod dohledem arboristů už několik let, ti u ní provedli začátkem ledna již zmiňovanou zkoušku odolnosti vůči zlomu a vývratu. Vyšlo, že dub je stále stabilní a není zatím třeba řešit jeho kácení.

„Strom je v relativně dobré kondici, toto opatření je taková podpora, jako když zdravý člověk bere vitamíny,“ uzavřel Richard Havelka z SVSMP.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy