QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Jezírko ve Škodalandu se připravuje na sezónu

12.04.2024 17:01

Jezírko v oblíbeném Multifunkčním areálu Škodaland se připravuje na sezónu. Probíhá zde důkladné čištění.

jezírko se připravuje_0424_MO3

Na konci loňského června bylo jezírko ve Škodalandu uzavřené, u některých návštěvníků se totiž objevila vyrážka. Dle následných rozborů se zjistilo, že ji mají lidé díky parazitům z vody. Jednalo se o ceriakie – larvy ptačích motolic, které způsobují tzv. "cerkáriovou dermatitidu". „Je to sice velmi nepříjemná záležitost, ale není to zdraví ohrožující," uvedlo tehdy vedení obvodu.

Po důkladném vyčištění se jezírko otevřelo v srpnu. Kvůli cerkáriím začala koupací sezona tedy o dost později, nakonec se ji ale nepodařilo ani prodloužit, voda sice byla zdravotně nezávadná, ale značně zakalená, jezírko bylo v září uzavřeno. Plzeňané si tedy oblíbeného místa na koupání moc neužili. Snad tomu bude v letošním roce jinak!

Aktuálně na jezírku probíhá příprava na sezónu. Po vypuštění vody byly nejdříve důkladně vyčištěné stěny a pak pomocí vodárenského vozu odsáté i nečistoty z jeho dna. Následovat bude napouštění a úprava vody.

„Napuštění se na doporučení odborníků uskuteční záměrně o něco později, abychom co nejvíce minimalizovali riziko výskytu cerkárií, se kterými jsme se potýkali v loňském roce,“ vysvětlil 1. místostarosta MO Plzeň 3 Pavel Šrámek.

Současně probíhají také úpravy okolí koupací plochy, díky kterým by mělo být omezené zanášení kačírku do jezírka. V něm se pak na dně drží nečistoty a také znemožňuje běžné čištění menšími vysavači.

„Sezóna by mohla být ve Škodalandu zahájena koncem května,“ dodává mluvčí obvodu.

Foto MO3

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24