Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Klatovsku havaroval autobus plný dětí

16.02.2014 9:28     16.02.2014 15:05

K havárii autobusu převážejícího převážně děti došlo v neděli 16. února zhruba šest kilometrů za obcí Javorná na Klatovsku. Havárie si vyžádala sedm zraněných, komunikace zůstala po nehodě neprůjezdná.

16.2.2014 DN BUS Železná Ruda

V neděli 16. února před půl devátou ráno havaroval autobus plný dětí. K havárii došlo zhruba šest kilometrů za obcí Javorná na Klatovsku. V důsledku havárie skončil autobus na boku.

"Místo nehody je těsně pod nejvyšším bodem stoupání. Kousek pod ním se také změnil povrch z rozbředlého sněhu na normální. Jak jsme viděli po příjezdu, autobus skončil na boku," uvedl k situaci na místě nehody Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že podle informací HS mělo být ve vozidle 11 dospělých a 28 dětí.

Když členové HS přijeli, už zde zasahovala Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje. K nehodě také postupně dorazili záchranáři Hasičského sboru, Police ČR, Rychlá zdravotnická i Rychlá lékařská pomoc a po chvíli i vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně. Kromě toho u nehody zasahovala i Informační a strážní služba Národního parku Šumava.

"V současné chvíli jsou všechny osoby vyproštěny, evidujeme celkem šest zranění. V současné době zajišťujeme předání dětí do rukou rodičů," uvedl před desátou hodinou dopolední policejní mluvčí Jan Koželuh.

Ve finále bylo ošetřeno celkem sedm osob. "Pět raněných jsme sanitními vozy převezli k dalšímu ošetření do nemocnice v Klatovech. Další dvě osoby jsme vrtulníkem transportovali na traumacentrum Fakultní nemocnice v Plzni," uvedla k zásahu Lenka Ptáčková, tisková mluvčí ZZS Plzeňského kraje.

V důsledku dopravní nehody byla dopravní komunikace uzavřena a doprava odkloněna přes obec Zhůří.

Záchranáři HS během akce vyprostili poslední cestující s autobusu, poskytli lékařům vakuovou matraci a krční límec a zraněnou ženu jim poté předali k dalšímu ošetření. "Počasí v této části Šumavy je v současné době složité, na většině míst je jeden stupeň Celsia nad nulou, sněží a na silnicích leží nasolený rozbředlý sníh. Sjízdnost je tak velice ztížená a na místě je maximální opatrnost," varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Příčiny havárie jsou aktuálně v šetření policie.

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství