QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Parčík na Slovanech opět zdobí keramická panenka. Prošla opravou - FOTKY

17.08.2023 9:22

V parčíku na Francouzské třídě se v Plzni na Slovanech nachází keramická soška panenky. Jedná se o kopii té původní, která byla poničena vandaly.

panenka v parčíku Francouzská třída_0823_QAP (3)
panenka v parčíku Francouzská třída_0823_QAP (3)panenka v parčíku Francouzská třída_0823_QAP (2)panenka v parčíku Francouzská třída_0823_QAP (4)panenka v parčíku Francouzská třída_0823_QAP (5)panenka v parčíku Francouzská třída_0823_QAP (6)panenka v parčíku Francouzská třída_0823_QAP (1)

Keramická panenka neodmyslitelně patří k parčíku u Francouzské třídy na Slovanech. Původní dílo Jaroslava Pleskala bylo před patnácti lety poškozeno a vedení druhého plzeňského obvodu nechalo vyrobit jeho přesnou kopii.

I tato panenka však byla poškozena a bylo potřeba ji opravit. V roce 2016 ji dokonce chyběla hlava, naštěstí ji však našla všímavá obyvatelka Slovan. Socha procházela poslední měsíce pečlivou opravou. Jaroslav Pleskal v loňském roce zemřel, v pořadí druhou panenku tedy opravil jeho učeň.

Opravy se dočkal ale i původní originál. „Oprava se zdařila, panenka je jako nová. Není možné ji ale vzhledem ke stáří sošky už umístit venku. V keramice jsou drobné prasklinky a zatékající voda by mohla způsobit její další devastaci. Proto našla své místo ve vestibulu u vchodu slovanské radnice,” řekl Václav Cinádr místostarosta MO Plzeň 2-Slovany.

Kopie původní panenky už v dnešních dnech opět zdobí parčík na Francouzské třídě.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24