QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Barman roku Martin Vogeltanz z Plzně reprezentoval ČR v Singapuru

27.12.2010 15:30

Do exotického Singapuru se vydal plzeňský barman Martin Vogeltanz, aby na "59th IBA Meeting Singapore 2010" reprezentoval Českou republiku. ´Žonglování s lahvemi alkoholu´ mu skutečně jde, přivezl si domů 24. místo, které vybojoval mezi 46 barmanskými špičkami z celého světa.

a14
aa1a2a3a4a5a6a8a9a10a11a12a13a14a15a16a7

Barman roku 2009 v kategorii flair Martin Vogeltanz z Plzně se před pár týdny vrátil z mistrovství světa v Singapuru, kde v kategorii flair bartending obsadil v obrovské konkurenci barmanů z celého světa 24. místo mezi 46 účastníky mistrovství. Jak sám říká, před třemi lety ani netušil, že by se tolik náročnému stylu práce barmana věnoval, pracuje totiž stále jako číšník v jedné z plzeňských restaurací!


Jak se člověk stane Barmanem roku a dostane se dál na podobnou soutěž světového měřítka, jako byla ta v Singapuru?

V České republice to funguje tak, že jezdíte po národních soutěžích pořádaných Českou barmanskou asociací. Za každou soutěž získáte podle umístění body a kdo jich během roku nasbírá nejvíce, stává se Barmanem roku a má právo reprezentovat na mistrovství světa. To se obvykle koná jeden rok v Evropě a následující rok v Asii.

Jak jste se k práci barmana dostal? Studoval jste nějaký obor v gastronomii?

Jsem vyučený kuchař, dělal jsem si nástavbu a tam pár mých spolužáků začínalo s barmanstvím. Bylo mi asi 19 let. Tenkrát byl ale freestyle hodně v plenkách, neházely se tak těžké věci, jako teď. Takže jsem se k tomu poprvé dostal s nimi. Později, o čtyři nebo pět let déle jsem nastoupil jako číšník do El Cidu tady v Plzni, kde pracuji doteď... já jsem vlastně nikdy nebyl povoláním barman, celou dobu funguji jako číšník a sommeliér… no, v práci jsem začal dělat koktejly, takže jsem si udělal první barmanský kurz a v zápětí dostal nabídku na spolupráci s mým velice dobrým kamarádem a majitelem barmanské agentury Elvis & Frankie bar agency Frantou Korelusem. Začal jsem s ním jezdit po různých akcích a učil se barmanskému řemeslu. Bral jsem to ale spíš tak okrajově, trénink maximálně jednou týdně a většinou po jedné hodině, abych se třeba naučil něco nového. Asi před dvěma lety jsem se rozhodl, že zkusím soutěž. Začal jsem trošku víc trénovat, vstoupil jsem do barmanské asociace a začal jezdit po soutěžích a hned první sezonu to vyšlo, vyhrál jsem Barmana roku a jel na mistrovství světa.

Stále tedy pracujete jako číšník, jak vůbec zvládáte bartending na tak vysoké úrovni, že se stanete nejlepším barmanem v republice, když jej máte jako koníčka?

Samozřejmě musím trénovat, mám to nejen jako koníčka, ale i jako druhou práci. Dělám barmanské show na různých akcích, maturácích, firemních večírcích... Třeba minulý rok jsem se tomu opravdu hodně věnoval, snažil jsem se trénovat tak pětkrát týdně, i před prací alespoň na hodinu, ve volných dnech tři až pět hodin. K tréninku mi stačí volná místnost s vysokým stropem, takový prostor jsem sehnal v Žumberské stodole nebo v Sokolovně ve Štruncových sadech.

Co je v soutěži nejdůležitější, náročné triky?

Hlavní je určitě udělat dobrou barmanskou show – musíte pobavit diváka, je dobré si udělat třeba nějaký kostým, musí to harmonizovat s hudbou, musíte jet v tempu. Dobré je udělat to na nějaké téma a pak tam zakomponovat ty nejtěžší věci co umíte. Před pěti lety, když někdo žongloval se třemi lahvemi, tak byl ve světové špičce, dnes se běžně hází čtyři, pět, někdy i šest lahví a trendem je, že se do toho zapojují i tiny (šejkry).

S čím jste se před porotou na mistrovství světa ´vytasil´ vy?

Já jsem měl sestavu na písničku Mambo No. 5, oblečení v old fashion stylu a pojmenoval jsem podle toho i koktejl. 75 % totiž dělá hodnocení show a 25 % dělá koktejl. Ten můj obsahoval malinovou vodku, lichi likér, jahodový sirup, čerstvou limetovou šťávu a jahodový džus.

Musíte na každou soutěž vymýšlet nový koktejl?

Ano, většinou dostaneme zadání, na kategorii drinku ( pre dinner, after dinner, fancy nebo long drink ) a musíme použít produkty z portfolií sponzorských firem.

Jak se takový koktejl vymýšlí? Musíte přeci ochutnávat, není to pak problém, že se při přípravě opijete?

Většinou na tom pracujeme s kolegy z práce, protože oni zase jezdí na soutěže v klasickém míchání. Ideální je dát si po vymyšlení nového drinku pár dní pauzu, a pak si ho zkusit namíchat znovu. Někdy se samozřejmě stane, že na nějakém drinku pracujeme celý den a pak zjistíme, že ta cesta není úplně nejzdárnější a začínáme od znova. Někdy se to ale povede hned napoprvé a jen doladíme poměry složek.

Jaké koktejly děláte nejraději? A jaké sám nejraději pijete a kde?

Nejlépe se mi dělají krátké koktejly, takzvané shorty. Na koktejl zajdu hodně zřídka. Když si občas vyrazíme s přáteli, tak si dám takové ty základy.. Mojito, Cuba Libre.. ale že bysme si vyrazili přímo na koktejl, to ne, spíš na sklenku dobrého vína nebo destilátu.

Takže pivo ne?

Pivo už mě přešlo, dám rád jedno malé k jídlu. Pili jsme ho hodně ve studentských letech. Občas se stane, že na něj dostanu chuť, ale víc jak dvě nevypiju.

Co Vám úspěch v Singapuru přinese?

Nevím, je možné, že přijde více nabídek na předvedení barmanské show. Ale pro mne to v podstatě přineslo hlavně obrovskou zkušenost. Za prvé jsem se tam poznal se spoustou lidí z celého světa a za druhé jsem načerpal novou inspiraci, nové triky, které můžu používat dál. Pro mne to byla první velká soutěž a určitě bych něco podobného rád zažil znovu.

Uvažoval jste, že byste se bartendingu věnoval profesionálně, naplno? Dá se tím vlastně v našich podmínkách uživit?

Samozřejmě dá, asi ne tady v Plzni, ale v Praze je spousta pěkných, profesionálních barů, kde se tohle řemeslo dělá dobře. Díky profesi barmana jsem vydržel tak dlouho ve své práci. Sedm let není úplně běžné, že by člověk vydržel na jediném místě. Přijdu totiž mezi jiné lidi, dělám na různých místech v různých prostředích a to mi pomáhá vyhnout se stereotypu v mojí práci. Moje práce mě pořád baví.

Fandili Vám kolegové z práce?

Kolegové mi fandí, řekl bych, že si tak nějak fandíme navzájem. Mám kolem sebe spoustu dobrých lidí, kteří mi drželi palce a fandili na dálku.

Když by Vás někdo chtěl vidět jako barmana v akci, má možnost někde v Plzni nebo poblíž?

Teď v nejbližší době těžko. Budu na různých soukromých akcí, maturitních plesech, ty nejsou zas tak otevřené pro veřejnost. Ale pracuju pod agenturou s barmanským cateringem Elvis & Frankie Bar Agency, kterou vlastní František Korelus. Na jejich stránkách www.barservis.cz jsou ukázky, kontakty v podstatě všechno o barmanské show, kterou dělám, co může čtenáře zajímat.

Dal byste čtenářům QAPu.cz tip na nějaký speciální koktejl, který si mohou připravit sami doma?

Tak když jsou Vánoce, tak něco teplého na zahřátí. Potřebujete 4 cl ginu, 2 cl broskvového likéru, 0,5 cl limetové šťávy a 2 dcl jablečného džusu, k tomu plátek chilli papričky. To celé se ohřeje na 70°C, aby to bylo teplé, ale nepřešlo to varem. Příjemnou žízeň!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24