Klatovská v Plzni je pastí pro cyklisty

13.05.2013 13:38

Nejvíc nehod, ve kterých figurují cyklisté, se odehraje přímo na frekventovaných hlavních tazích západočeské metropole. Na prvních místech pomyslného žebříčku je Klatovská a Karlovarská třída.

Cyklisté už obsadili silnice v regionu a některým řidičům přidělávají těžkou hlavu. Hlavně pak přímo v ulicích Plzně. Nejrizikovějšími místy, kde se nejčastěji řeší srážky aut s cyklisty, jsou přitom rovnou nejvytíženější silnice města. Klatovská a Karlovarská třída.

Podle statistik nejčastěji dochází k takovým bouračkám hlavně na křižovatkách těchto hlavních tahů s okolními ulicemi.

"V loňském roce se v Plzni stalo celkem 38 nehod, ve kterých sehráli svoji roli cyklisté. Z tohoto počtu v celkem 27 případech byla vina na straně právě cyklistů. V jednom případě nehoda skončila smrtí cyklisty,"řekla QAPu mluvčí policie Hana Štefflová.

Dobrou vizitku cyklistům nedělají ani nejčastější příčiny takovýchto kolizí. Na úplně prvním místě je totiž nesprávný způsob jízdy a nedání přednosti v jízdě. Kolaři by přitom neměli zapomínat, že pokud už jedou po silnici, jsou klasickými účastníky provozu. Nesmí tedy být pod vlivem ani alkoholu, ani drog. Policie každý rok provádí preventivní kontroly cyklistů a dýchnutí do alkoholtestru je poměrně běžné.

"Cyklisté by si také měli uvědomit, že pokud mají k dispozici cyklostezku, jsou povinni ji využít. K přejezdu přes komunikaci navíc nesmí používat přechod pro chodce, ale projet křižovatkou,"doplnila Hana Štefflová.

Pokud jde o helmu, je povinnou výbavou u cyklistů do 18 let. zapomínat by na ni ale neměli ani dospělí. Právě úrazy hlavy jsou u nehod nejčastějším zraněním. Mezi nejrizikovější přestupky, ze kterých se většinou různé kolize vyvinou, patří například vedení psa na vodítku za jízdy na kole, držení nejrůznějších věcí nebo třeba poslouchání hudby ze sluchátek.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT