Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zoo vyzývá k omezení ohňostrojů a petard! Zvířata trpí

23.12.2019 9:11

Pár minut barevných světýlek není jen úchvatná podívaná. Odborníci varují: Ohňostroje přinášejí množství jedu, stres, úzkost, šok, rušení i zabíjení. Ohrožují také lidské zdraví.

IMG_9089

Zoologická a botanická zahrada města Plzně vyzývá k udržitelnému používání ohňostrojů, petard a veškeré zábavní pyrotechniky.

"V posledních letech masivně přibylo uživatelů této čertovské zábavy. Pár minut barevných světýlek poletujících v ohromujících obrazcích nad hlavami unešených diváků v doprovodu hlasitých výbuchů. Na jedné straně výraz blahobytu lidstva, na straně druhé obraz neuvěřitelné lidské bezohlednosti,“ sděluje Jiřina Pešová z plzeňské zoo.

Podle odborníku nejsou ohroženi na životě a zdraví jen nemocní lidé a ti, kteří neodborně s trhavinami zacházejí a divoká zvířata, ale i ta v lidské péči. Šok z výbuchů způsobuje infarkty, potraty březích kopytníků, sníženou užitkovost drůbeže, ruší hnízdící ptáky a divokou zvěř, velmi těžce může působit na psychiku psů i jiných společenských zvířat.

"Výbuchy ohňostrojů uvolňují do ovzduší řadu jedovatých látek. Ovzduší je znečišťováno například těžkými kovy, jejichž sloučeniny se používají v ohňostrojích jako okysličovadla, stabilizátory, k barvení plamene a při jiných speciálních efektech. Tyto kovy se uvolňují zejména ve formě malých částeček, které se pak snadno dostávají do dýchacích cest, kde mohou mít velmi negativní dopad na zdraví lidí i zvířat v okolí. Například u astmatiků může pobyt v blízkosti vypalovaných ohňostrojů způsobit až astmatický záchvat,“ uvádí zoo ve své výzvě.

Dalšími znečišťujícími látkami vznikajícími spalováním pyrotechniky jsou oxid siřičitý, oxid dusičitý, oxid uhličitý, oxid uhelnatý a suspendované částice. Kromě toho se při spalování může uvolňovat přízemní ozón, který je pro lidský organismus jedovatý.

Perchloráty, které jsou častou složkou ohňostrojů, mohou kontaminovat vodu a při její konzumaci zabraňovat vstřebávání jodu, což může vést až k onemocnění štítné žlázy.

"Zvířata mají mnohem citlivější smysly než lidé, například mají až 50 krát lepší sluch, a proto snášejí bouchání petard hůře a je pro ně velice traumatizující a bolestivé. Zejména pro mláďata přímo ohrožují na životě. Zvířata bývají zmatená, dezorientovaná a vystresovaná,“ dodává Jiřina Pešová s tím, že používání zábavné pyrotechniky u nás zatím i přes výše uvedená negativa nelze zakázat. Lze ho však významně regulovat obecními vyhláškami.

"Zoo apeluje na zodpovědné, zainteresované osoby, instituce a veřejnost. Lidi, mějte rozum. Nestačil by jeden ohňostroj na přelomu starého a nového roku? Myslete na své okolí, nebuďte lhostejní ke zdraví,“ uzavírá zoo svou výzvu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství