Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Začínají zápisy do prvních tříd základních škol

13.01.2013 12:00

Od úterý 15. ledna budou až do 15. února probíhat zápisy dětí do prvních tříd základních škol na nadcházející školní rok. Už jste si vybrali tu pravou školu?

2. ZŠ Schwarzova ulice _půdní vestavba _učebna

V době od 15. ledna do 15. února budou probíhat zápisy dětí do 1. tříd základních škol na nadcházející školní rok 2013/2014. Už jste si vybrali pro své dítě tu pravou školu?

Mnohé školy nabízejí dva a některé dokonce tři termíny pro zápis dětí do prvních tříd. Pokud chcete zjistit konkrétní termíny, pak je naleznete zde.

Pokud se jakožto rodiče nemůžete ze závažných důvodů s dítětem k zápisu dostavit, celá řada škol stanovuje dodatečný termín zápisu, některé dokonce po dohodě s ředitelem školy umožní individuální termín zápisu.

Pryč už jsou doby, kdy dítě bylo rodiči automaticky zapsáno do spádové školy. Dnes si rodiče vybírají pro své dítě školu nejen podle místa bydliště, ale také podle akcí a projektů, které škola realizuje, úrovně výuky, aktivit školy nad rámec povinné výuky a úspěšnosti žáků při přijímacích zkouškách na víceletá gymnázia.

Jakožto rodiče máte právo si vybrat jakoukoli základní školu, nemusí se tedy jednat o školu spádovou, nicméně přijetí na tuto školu není samozřejmostí. Přijetí je vždy podmíněno kapacitou školy.

Co budete k zápisu potřebovat? Standardně je třeba doložit rodný list dítěte, občanský průkaz rodiče pro doložení trvalého bydliště, u cizinců mimo EU pak cestovní pas a povolení k pobytu, u dětí s odkladem rozhodnutí o odkladu povinné školní docházky z předchozího roku a u dětí mladších šesti let doporučení odborného lékaře nebo pedagogicko-psychologické poradny.

Děti bývají u zápisu mnohdy rozpačité a nervózní, není však čeho se obávat, o čemž by mělo být dítě předem ujištěno.

Žádná speciální příprava dítěte nutná není, hlavním úkolem zápisu je ověření školní zralosti. Pověření pedagogové si volně s dítětem pohovoří a otestují jej hravou formou. Sledována je přitom komunikativnost, kvalita projevu, držení tužky, rozpoznávání barev a základních tvarů, posuzována je slovní zásoba a řeč dítěte.

Foto: ilustrační foto- 2.ZŠ Plzeň foto QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství