Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Hostina ve stylu Karla IV. jako maturita. Studenti hotelovky se blýskli - FOTKY

21.04.2016 10:38

Studenti Hotelové školy v Plzni u Borského parku mají za sebou praktickou část maturitní zkoušky. Porotě naservírovali menu ve stylu "Otce vlasti". Gratulujeme!

FOTO_Petr Berka (7)
FOTO_Petr Berka (2)FOTO_Petr Berka (1)FOTO_Petr Berka (4)FOTO_Petr Berka (3)FOTO_Petr Berka (5)FOTO_Petr Berka (7)FOTO_Petr Berka (6)FOTO_Petr Berka (9)FOTO_Petr Berka (8)FOTO_Petr Berka (10)

Slavnostní hostina jako maturitní zkouška. I tak se skládají zkoušky dospělosti v Plzni. Hodně provoněná a načančaná byla praktická závěrečná zkouška na Hotelové škole v Plzni u Borského parku. Praktická část v podobě hostiny byla prvním krokem ke složení maturity studentů čtvrtých ročníků.

Studenti měli před sebou v letošním roce opravdu hodně velkou výzvu. "Jejich úkolem bylo zajistit teoreticky a poté také prakticky hostinu pro pozvané hosty. Maturanti vytvořili pokrmy a nápoje dle vylosovaného tématu, a to v duchu významného výročí narození Karla lV.," přibližuje Petr Berka, učitel odborných předmětů školy.

Od samotného rána bylo ve cvičené kuchyni, která byla studentům k dispozici, hodně rušno. Menu se připravilo sice z tradičních surovin, nicméně v moderním stylu. Hodně živo bylo i takzvaně "na place". Ve cvičné restauraci tým obsluhy ladil prostření a výzdobu slavnostní tabule. Úderem poledne už studenti vítali hosty.

Slavnostní menu: medovina, tatarák z lososa i vepřová pečínka...

"Při příchodu byli hosté přivítáni tematickým míchaným nápojem obsahující medovinu, která byla hojně využívaná již ve středověku. Dále hosté měli možnost ochutnat a ocenit jemnost tataráku z lososa, lahodnost jarního chřestu či šťavnatost vepřové pečínky s glazovanou karotkou. Tažený tvarohový závin byl opravdovou sladkou tečkou. Při banketním servisu se například některé pokrmy překládali z mísy na hostův talíř, jiné se servírovali pomocí glošů a v neposlední řadě se moučník flamboval přímo před zraky hostů," popisuje Petr Berka zvolené menu.

Studenti navíc hostům připravili doprovodný program. Součástí byla ukázka různých dovednostních úkolů, které byly součástí jejich maturitní zkoušky, například sommelierský servis sektu, dekantace červeného vína, porcování ovoce a podobně. Příjemnou atmosféru doplňovala středověká hudba a středověká dekorace z historických kostýmů z dob vladaření Karla IV..

FOTO: Petr Berka

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství