Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Městská policie v Plzni slaví 25 let. Praporu požehnal plzeňský biskup - FOTKY

04.04.2017 6:59

Na počest oslavy 25 let od založení městské policie v Plzni odstartovala v mázhauzu radnice speciální výstava. Zahájil ji mimořádný akt žehnání. Co dalšího se chystá?

foto-qap-cz (50)
foto-qap-cz (50)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (14)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (24)foto-qap-cz (26)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (27)foto-qap-cz (28)foto-qap-cz (29)foto-qap-cz (32)foto-qap-cz (40)foto-qap-cz (36)foto-qap-cz (45)foto-qap-cz (47)foto-qap-cz (52)foto-qap-cz (55)foto-qap-cz (58)

Městská policie v Plzni slaví letos čtvrt století od svého vzniku. S tím je spojená řada akcí a projektů. V mázhauzu plzeňské radnice je tak aktuálně k vidění speciální výstava k historii plzeňských strážníků. Při slavnostní vernisáži dokonce praporu městské policie požehnal plzeňský biskup.

"Výstava je věnovaná 25 letům existence Městské policie Plzeň. K vidění jsou tu zejména uniformy od počátků, to znamená od začátku 90. let až po současnost. Dále jsou zde k vidění fotografie už z 90. let, ale i z nových zásahů. K vidění jsou například snímky z odchytů zvířat, ale také například z činnosti motohlídky a podobně,“ říká mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Jako speciální host otevření výstavy dorazil i plzeňský biskup Tomáš Holub. Ten dokonce požehnal praporu městské policie. Samotné žehnání nicméně chtěl „posvětit“ od celého sboru. "Já nežehnám praporu jen proto, že se rozhodne velitel nebo někdo, kdo to má na starost. Chci, aby to bylo rozhodnutí všech, a proto jsem navštívil v pátek setkání jednotlivých stanic a tam jsem požádal, aby bylo tajně hlasováno, zda prapor má být požehnán. Musím říct, že bylo mou velkou radostí, že výsledek hlasování byl jednoznačný,“ vysvětluje Tomáš Holub.

A co by popřál plzeňským strážníkům k výročí? "Já bych jim popřál, aby to, že stojí na straně spravedlnosti a práva, bylo něco, z čeho mají také vnitřně radost, aby to nebyla jen povinnost nebo břemeno, ale aby měli pocit z toho, že udělali něco dobrého, a aby jim za to lidé byli vděčni,“ říká plzeňský biskup.

Městská policie Plzeň se zrodila na začátku května 1992. Z pár desítek strážníků se počty rozrostly na skoro tři stovky…

Dnešní sbor plzeňské městské policie navazuje na tradici městské stráže, která ve městě působila do roku 1920. Když se v roce 1992 městská policie vrátila po víc jak jednasedmdesáti letech do západočeské metropole, službu vykonávalo pouhých 25 strážníků. Dnes je to diametrálně jiné číslo.

"V současné době má městská policie 317 zaměstnanců, z toho je 278 strážníků, 5 asistentů městské policie a zbytek jsou civilní zaměstnanci. Momentálně můžeme říct, že je plný stav strážníků. Další nábory už budou probíhat pouze v souvislosti s případnými odchody jednotlivých kolegů nebo v případě, že by byl v příštím roce navýšený stav,“ říká velitel městské policie Karel Mach.

Výstava v mázhauzu potrvá až do 21. dubna. Krom expozice ale výročí připomenou i další akce. "K výročí se vztahují i další akce, které jsou pořádané ve spolupráci s dalšími partnery jako například Motoshow, Den s IZS, Psí den a podobně. Další velkou akcí bude ples městské policie, který je plánovaný na 19. května v Měšťanské besedě,“ dodává mluvčí strážníků Jana Pužmanová.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT