Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lavinoví psi získávali na Špičáku zkoušky

21.02.2010 8:58

Šest speciálně vycvičených psů absolvovalo na Špičáku Českých pohár lavinových prací. Nejúspěšnější byli psi z jižních Čech.

 Šest speciálně cvičených psů bojovalo v sobotu na Špičáku s náročnými podmínkami. Český pohár lavinových prací probíhal v těžkém mokrém sněhu. "Čtyři nejúspěšnější psi získali nejvyšší zkoušku lavinových prací," uvedla vedoucí plzeňské záchranné brigády kynologů Monika Pospíšilová s tím, že mokrý sníh je pro psy náročnější než prašan. Ztěžuje jim totiž nejen pohyb, ale i sledování pachové stopy.

Psy čekaly dva v náročném svažitém terénu dva obdélníky o velikosti 100 krát 200 kroků. "Najít museli osobu zahrabanou téměř v metrové hloubce a dále tři vzorky, například batoh nebo část oděvu," vysvětlila Pospíšilová. Práci psům ještě ztěžovaly záměrně pachy lyžařů a jezdců na skútrech, kteří měli za úkol přejíždět po svahu.

Soutěže se zúčastnili psovodi z Karlovarského a Ústeckého kraje a jižních Čech. První místo obsadila Lucie Obranská s černým labradorem Barneym, druhé Hana Klímová s belgickým ovčákem malinois Dianou Fany a třetí Kateřina Sojková s fenou německého ovčáka Airou. U lavinového psa není důležité plemeno, ale jeho povaha a charakter. "Musí dobře snášet mráz, chlad a pohyb ve sněhu. Pes nemusí být ani čistokrevný. Musí mít ale nekonfliktní povahu a být poslušný," vysvětlil cvičitel Petr Pospíšil.

V Plzeňském kraji existuje záchranná brigáda kynologů už deset let. Jejích třiadvacet členů a pět čekatelů na členství vlastní dohromady zhruba třicet psů.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství