Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

19.05.2024 16:02

Bouralo se na dálnici D5, auto narazilo do svodidel na km 114 ve směru na Prahu. Jeden pruh je neprůjezdný.

Další nehoda je u Chotíkova na silnici 20, střetla se dvě auta. Nehoda je bez zranění

Plzeňská zoo usiluje o odchov pižmoně, dorazil nový samec - FOTKY

03.07.2017 10:11

Plzeňská zoo usiluje o další úspěch na poli odchovů zvířat. Tentokrát se to týká pižmoňů. Do zoo dokonce dorazil i nový samec, který už se se samicí sbližuje...

1 (2)
1 (2)1 (1)

Plzeňská zoo chová pižmoně od roku 1998. Poslední samec Sam letos na jaře ale uhynul a do zoo tak dorazil jeho náhradník. I když původní samice mláďata měla, nepodařilo se je nikdy odchovat.

První samec Sid byl z Liberce a zabydlel se ve výběhu v euroasijské – palearktické části zoo blízko medvědů. Později získal družku Piroschku. V průběhu dalších let ho vystřídali ale další samci, Semmel a Sam. Odchov se ale zatím stále nedaří.

"Přesto, že Piroschka měla mláďata, nikdy se je nepodařilo odchovat. Letos na jaře Sam bohužel uhynul, měl problémy se srdcem. Osiřela tak tříletá Quengel, původem z berlínského Tierparku, která v Plzni žije již 2 roky," říká mluvčí zoo Martin Vobruba.

V současné době už ale sama není. Dorazil k ní samec Loki. "Quengel je ještě poměrně malá, mnohem menší je ale o dva roky mladší, roční sameček Loki. Ten přijel ze švýcarského Bernu v uplynulých dnech. Jméno Loki získal v Plzni od ošetřovatelů a pochází ze severské mytologie," pokračuje mluvčí zoo.

V posledních dnech se tak zvířata sbližovala a spojení naštěstí proběhlo úspěšně. "Doufáme, že se časem konečně dočkáme odchovaných mláďat," uzavírá Martin Vobruba.

Foto: Kateřina Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT