Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obnova Jiráskova náměstí se rýsuje, návrh je na světě - VIZUALIZACE

31.05.2017 11:35

Po dlouhých peripetiích se přece jen podařilo vybrat vítězný návrh budoucí podoby Jiráskova náměstí v Plzni. S realizací by se mělo začít v roce 2019. Podívejte se!

1 (4)
1 (4)1 (1)1 (2)1 (3)1 (5)1 (4)1 (1)1 (2)1 (3)1 (5)

Po neúspěšných pokusech s veřejnou soutěží na obnovu Jiráskova náměstí v Plzni nakonec byli vyzváni konkrétní architekti a studia, aby přišli s návrhy. Odborná porota už vybrala vítěze. Stalo se jí architektonické studio re:architekti.

Cílem revitalizace Jiráskova náměstí je kompletní obnova historického centra plzeňských čtvrtí Petrohrad a Slovany tvořeného právě Jiráskovým náměstím s klášterní zahradou. Architektonická soutěž, která hledala odpovědi na to, jak by se celé území mohlo v dalších letech proměnit, byla vyhlášena v únoru a účastnilo se jí pět vyzvaných týmů.

"Soutěžní zadání bylo velice složité už vzhledem k rozsahu řešené lokality, a náročné pak bylo i hodnocení návrhů, protože se nám sešlo pět silných architektonických konceptů,“ shrnuje Jitka Přerovská, ředitelka Nadace Proměny Karla Komárka. "Soutěžní porota kladně hodnotila, jak vítězný návrh vystihl specifický charakter Jiráskova náměstí. Mně osobně se líbí, že mu vrací důstojnost a zároveň nekonfliktně vytváří podmínky pro naplnění jednoho z hlavních požadavků, kterým bylo společenské oživení celé lokality. Oceňuji rovněž ponechání prostoru pro další participaci, která tento projekt provází od samého začátku. Místní se tak budou moci zapojit například do navrhování symboliky ornamentů na náměstí, do hledání formy komunitní části klášterní zahrady nebo dořešení prostoru před školou.“

Vítězný návrh počítá s volnou travnatou plochou určenou k relaxaci, rozšíření by se měly dočkat chodníky, naopak silnice by měly být v lokalitě užší. Autobusová točna by se měla změnit na parčík, v prostoru před školou by měla vzniknout školní zahrada.

Revitalizace za zhruba 100 milionů by mohla odstartovat v roce 2019...

Nyní přijde na řadu rozpracování projektu a se zahájením stavebních a vegetačních úprav se počítá nejdříve v roce 2019. Otevření revitalizovaného náměstí pro veřejnost se plánuje v roce 2022.

Projekt obnovy Jiráskova náměstí a klášterní zahrady v Plzni, jehož předpokládané náklady se odhadují na 110 miliónů korun, spolufinancují Nadace Proměny Karla Komárka, městský obvod Plzeň 2 – Slovany a město Plzeň. Projekt je výsledkem širší partnerské spolupráce, na níž se významně podílejí spolek Pěstuj prostor, Klášter dominikánů Plzeň či Masarykova základní škola.

Všechny návrhy se od 21. června představí veřejnosti v rámci venkovní výstavy instalované přímo na Jiráskově náměstí.

Vizualizace: re:architekti

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství