Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Těžce zraněného muže zachraňovali hasiči z obřího komína teplárny!!! Máme fotky!

23.05.2013 11:49

Zásah, při kterém se tají dech, proběhl v areálu Plzeňské teplárenské na Jateční v Plzni. Hasiči zachraňovali těžce zraněného dělníka, který se při práci ve výšce sto metrů, zřítil na střední ochoz komína!

IMG_3309

Obrovské záchranné manévry se rozjely v areálu Plzeňské teplárenské na Doubravce. Muži, který opravoval bezpečnostní osvětlení komína, se udělalo zle a zřítil se při slézání z horního patra komínu na střední ochoz. Naštěstí šlo jen o cvičení, které mělo prověřit spolupráci jak Plzeňské teplárenské, tak procvičit i zásah hasičů při záchraně lidí z výšek.

"Měli jsme tady výškovou techniku. Šlo o cvičení záchrany z výškového objektu komína. Námět cvičení byl takový, že pracovníkovi se udělalo špatně a při sestupu spadl. Přivodil si těžká zranění, takže není možné, aby se dostal dolů sám. Nastoupila proto naše jednotka a spustila ho na speciálních nosítkách z výšky zhruba sto metrů až dolů,"popsal zákrok hasičů QAPu přímo na místě velitel zásahu Petr Svoboda.

"Takový zásah je náročný především fyzicky. Ten komín má přes 150 metrů a nahoru jsme se museli dostat vlastními silami. Vystoupat až ke zraněnému muži. Všechno probíhalo s horolezeckou technikou. Zásahy takového typu probíhají v reálu opravdu několikrát do roka, takže hasiči lezci jsou poměrně dost využívaní,"doplnil Petr Svoboda. V rámci Plzeňského kraje fungují dvě pracoviště profesionálních lezců. V Plzni na Košutce a také v Přešticích. Cvičení na Doubravce se účastnila jednotka z Košutky.

A proč vlastně se komín teplárny stal ústředním motivem cvičení? "Šlo o to, aby si hasiči lezci vyzkoušeli zásah přímo na výškovém tělese komína a aby si prověřili i znalost areálu Plzeňské teplárenské. Naštěstí pdopobný případ jsme tady ve skutečnosti řešit nemuseli. Dnes šlo ale právě o to, aby se případný zásah vyzkoušel,"řekl QAPu Josef Potužník, který má ve společnosti na starost bezpečnost práce a požární ochranu.

Komín Plzeňské teplárenské na Jateční se stal objektem i při jiných cvičeních. Přímo teplárna plánuje každoročně několik bezpečnostních cvičení zaměřených na nejrůznější situace. Nejbližší se odehraje opět v areálu na Jateční na podzim.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství