Auto CB ŠKODA nový SUPERB

V Plzni proběhla historicky první e -Aukce energií! Dojde i na aukce operátorů a pohonných hmot

30.10.2013 13:02

Do historicky první e-Aukce energií se v Plzni přihlásilo přes tři sta domácností. Aukce ale nekončí, společnost eCENTRE otevírá v Plzni vlastní kancelář. Bude soutěžit pohonné hmoty a dokonce i mobilní operátory.

IMG_8162
EE3Celkem3ZP3IMG_8162IMG_8166IMG_8169

Do historicky první elektronické aukce na dodavatele energií se v Plzni přihlásilo víc jak 300 domácností. Většina z nich ušetří na elektřině zhruba 29 procent nákladů, u plynu je úspora něco přes 25 procent. Společnost eCENTRE navíc v Plzni otevírá svoji kancelář a aukce tak budou pokračovat.

Po energiích by i v Plzni měli mít lidé příští rok možnost přihlásit se do dalších podobných aukcí. Společnost chystá hodně "šťavnaté" náplně aukcí. Soutěžit by mezi sebou měli například mobilní operátoři nebo sítě čerpacích stanic pohonných hmot. To jsou ale zatím výhledy do příštího roku...

První aukce se zúčastnilo 243 domácností. Přihlášených bylo v Plzni ale víc jak 300...

Celkem 243 domácností se ve středu 30.října fakticky zapojilo do historicky první e-Aukce energií v Plzni. Přihlášek přitom sběrná místa na centrálním obvodu a na Slovanech vybarala víc jak tři stovky. "Je to způsobeno tím, že na sběrném místě prošli klienti určitou kontrolou a sběrem dat, ta se pak posílají ještě do výroby a pokud se tam přišlo na nějaké nesrovnalosti, které se museli dát do pořádku, tak se tito lidé nemohli aukce zúčastnit. Třeba nedodali podklady v čas a podobně. Takže tito lidé budou zařazeni do té další aukce. Ty probíhají každý měsíc," vysvětluje menší počet účastníků obchodní manažer společnosti Luboš Káčerek.

V průběhu aukce se postupně navyšovala procenta úspory až se zastavila u elekřiny na číslu 28,99 procent, u plynu na 25,17 procenta (viz grafy).

"Takovýto průběh jsme očekávali. V aukcích se dostáváme oproti stávajícím cenám až na úsporu 34 procent. ČEZ se aukcí neúčastní vzhledem k tomu, že je hlavním dodavatelem energií a on nemůže dávat energii vyaukčněnou jenom lidem, kteří se přihlásili do aukce, on by ji musel dávat plošně všem klientům," vysvětlil Luboš Káčerek s tím, že původním dodavatelem energií klientů, kteří teď budou podepisovat nové smlouvy, byl právě ČEZ a RWE.

V Plzni vyvolala aukce velký ohlas hned v prvních dnech, kdy se začaly přijímat přihlášky a sběrné místo v sadech Pětatřicátníků muselo několik dnů po sobě otevírat o něco dřív. Nakonec se přihlásilo něco přes tři stovky domácností. Důvodem je nejspíš i to, že dodavatelé energií zareagovali a pro příští rom začali přicházet s nejrůznějšími slevami a snižováním cen. "Zájem byl standardní. Nás těší, že jsme dokázali, aby dodavtelé hlavně šli s cenami níž. Vlastně ČEZ už v současné době ukazuje ceny na příští rok a většina dodavatelů ceny snížila. I proto byla ta účast standardní bych řekl," komentuje obchodní manažer společnosti.

Další aukce se už chystají, společnost eCENTRE otevírá v Plzni svoji kancelář.

"Do dalších aukcí se můžou lidé samozřejmě také přihlásit. Naše kontakty jsou samozřejmě na internetu a není s tím problém, musí jen dodat ty podklady, které jsou potřeba k zapojení se do aukce. V Plzni jsme navíc otevřeli nové kontaktní místo v Domě techniky, kam budou moct lidé od poloviny listopadu chodit. 25.listopadu se pak budou podepisovat nové smlouvy tady na úřadu městského obvodu Plzeň 3," říká Luboš Káčerek.

Právě centrální obvod byl v Plzni prvním, který pomohl aukce v zápasočeské metropoli rozjet. A sám starosta obvodu se do aukce zapojil soukromě také. "Přihlásil jsem se. V mém případě jde ale jen o aukci elektřiny, protože u plynu mi to nedovolovala současná smlouva, kterou mám uzavřenou," prozradil starosta Jiří Strobach během aukce, které se účastnil.

V průměru domácnost v Plzni, která prošla aukcí, ušetří za dva roky, kd ybudou nové smlouvy platit, zhruba víc jak 6 tisíc korun.

FOTO: QAP.CZ, ÚMO3

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství