Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Západočeská univerzita otevřela Evropské centrum excelence

19.09.2014 19:50

Západočeská univerzita v Plzni slavnostně otevřela výzkumné centrum NTIS. To bude sloužit odborníkům orientovaným na kybernetiku, informatiku, mechaniku, fyziku, matematiku a geomatiku.

IMG_7909

Západočeská univerzita v Plzni slavnostně otevřela v pátek 19. září ve svém areálu na Borských polích za přítomnosti místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka a dalších významných hostů výzkumné centrum NTIS – Nové technologie pro informační společnost a rovněž nové prostory pro výuku přírodovědných oborů, které budou sloužit výzkumníkům a studentům z Fakulty aplikovaných věd ZČU.

V jeho špičkových laboratořích vybavených unikátními přístroji najdou zázemí odborníci orientovaní na kybernetiku, informatiku, mechaniku, fyziku, matematiku a geomatiku.

Stavba celé budovy se vzájemně propojenými křídly stála 533 milionů korun. Na ploše o rozloze bezmála 23 tisíc m2 bude pracovat téměř pět stovek zaměstnanců. Celkové výdaje projektu NTIS činí přibližně 1 mld. Kč, z toho dotace z EU 758 mil. Kč.  Celkové výdaje projektu CTPVV jsou 355 mil., dotace EU činí 306 mil. Kč.

"Evropské centrum excelence NTIS je vlajkovou lodí výzkumu Fakulty aplikovaných věd, která navazuje na její dosavadní činnost a otevírá prostor pro širokou mezinárodní spolupráci. Výzkum, který zde realizují naši vědci, nachází konkrétní využití v průmyslových podnicích nejen v našem regionu, ale v celé České republice i v zahraničí. Zároveň otevíráme také nové prostory pro výuku přírodovědných oborů, přímo napojené na výzkumné centrum NTIS. Tím dojde k vytvoření těch nejlepších podmínek k propojení excelentního výzkumu a vysoce kvalitního vzdělávání," uvedla rektorka ZČU Ilona Mauritzová.

FOTO: Marek Vaneš

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství