Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.05.2024 20:44

Vážná dopravní nehoda u obce Holovousy na severním Plzeňsku

Na místo letěl vrtulník! Zasahují všechny složky IZS

Hasiči jsou v pohotovosti! Požáry polí a luk se množí

17.07.2015 9:57

Rozsáhlý požár pole u Nepomuku, který řešili hasiči od čtvrtečního odpoledne, likvidovali i během noci a na místě stále zůstávají. U Strašic dohořívá stoh, potrvá to i přes víkend. Sucho pokračuje...

FOTO_HZSPK (3)

Poměrně náročné léto prožívají hasiči v Plzeňském kraji. Kvůli suchu a také přetrvávajícím celkem vysokým teplotám s jen mírnými výkyvy se množí požáry luk, polí, nejrůznějších strnišť i lesů. V mnoha případech je přitom na vině nedbalost. Ve čtvrtek například museli hasiči rozjet hned několik komplikovaných zásahů.

S rozsáhlým požárem bojovali hasiči během čtvrtka hned dvakrát například na Plzeňsku. U obce Loza na severním Plzeňsku hořelo pole a do akce bylo povoláno dokonce devět cisteren (viz foto). "S rozsáhlým požárem pole bojovalo sedm jednotek požární ochrany s devíti cisternami. S likvidací požáru jim pomohl i místní zemědělec, který požářiště oboral a tím zabránil dalšímu rozšíření na souromý pozemek a větší část pole," říká k zásahu mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Vodu museli hasiči na místo zásahu dopravovat kyvadlově z obce a požár se podařilo zlikvidovat za zhruba dvě hodiny.

U Nepomuku shořelo pole kompletně. Hořely dva kilometry čtvereční..

Velmi náročný zásah se odehrál ve čtvrtek také u Nepomuku na jižním Plzeňsku. "Za Nepomukem ve směru na Přeštice ještě před obcí Novotníky kompletně shořelo celé pole, místy ještě nebylo posečené. Požár odhadem mohl mít rozlohu přes dva čtvereční kilometry. Před druhou hodinou odpoledne k požáru vyslalo operační středisko sedm jednotek z okolí. Celkem se na místě střídalo deset cisteren. V počátku zásahu hasiči museli nejdřív zabránit tomu, aby se oheň nešířil dál do lesa. S likvidací požáru pole pomáhali i místní zemědělci, kteří pole oborali a poskytli dvě velkokapacitní cisterny s vodou," popisuje další případ mluvčí hasičů s tím, že hasiči byli na místě dokonce celou noc na pátek a dohled bude pokračovat i v dalších hodinách.

Krom toho řešili hasiči řadu dalších drobnějších požárů obdobného typu. Mimo jiné například ve Strašicích na Rokycansku pod neustálým dohledem dohořívá stoh a trvat to podle odhadů bude i přes víkend.

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství