Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

Autorka lidického památníku má pamětní desku v Plzni

21.09.2011 12:47

Ve středu 20. září byla v Plzni odhalena pamětní deska sochařky a autorky Památníku dětských obětí války v Lidicích Marie Uchytilové. Odhalena byla sochařčinou dcerou Sylvií Klánovou a primátorem Martinem Baxou.

¨1
_MG_0543_MG_0548_MG_0560_MG_0594_MG_0609¨1

Sochařka Marie Uchytilová, která je zároveň autorkou Památníku dětských obětí války v Lidicích, má konečně i v Plzni svou pamětní desku. Ta byla odhalena ve středu 20. září za přítomnosti nejen primátora Plzně ale také uchytilové dcery Sylvie Klánové.

Ve Zbrojnické ulici v Plzni prožila Marie Uchytilová své dětství a studentská léta. Je také autorkou návrhu korunové mince, která byla v naší republice v oběhu třicet let.

Před slavnostním aktem přijal na plzeňské radnici primátor Martin Baxa Sylvii Klánovou s rodinou a další hosty v čele se starostkou Lidic Veronikou Kellerovou.

"Památník v Lidicích byl pro maminku celoživotním mírovým činem," sdělila Sylvie Klánová. Sama Marie Uchytilová označila své dílo ´za symbol zavražděných dětí v nesmyslných válkách´.

Uchytilová se narodila v Kralovicích do rodiny berního úředníka. V letech 1945–1950 vystudovala pražskou Akademii výtvarných umění u Otakara Španiela. Po 18 let vyučovala výtvarné umění. Uchytilová je považována za znamenitou medailérku, autorku bust a plastik významných osobností české kultury. Několik vzpomínkových medailí věnovala protiválečné tematice, celou řadu pamětních medailí vytvořila pro numismatickou společnost a k příležitostem různých výročí obcí a osobností. V Kladně stojí socha Lidická matka, v České Skalici pak pomník Boženy Němcové.

15. listopadu 2004 byla Marii Uchytilové odhalena pamětní deska na jejím rodném domě v Dělnické ulici v Kralovicích. Autorem desky je manžel J. V. Hampl.

foto: Pavel Němeček orfoto.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT