Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Tachovské náměstí čeká velká rekonstrukce - FOTO, VIZUALIZACE

18.10.2023 8:10

Obyvatelům Tachova byl vedením města představen projekt na rekonstrukci náměstí. Jak bude náměstí vypadat?

Vizualizace náměstí Tachov_1023_město Tachov (4)
Vizualizace náměstí Tachov_1023_město Tachov (4)Vizualizace náměstí Tachov_1023_město Tachov (1)Vizualizace náměstí Tachov_1023_město Tachov (2)Vizualizace náměstí Tachov_1023_město Tachov (3)Vizualizace náměstí Tachov_1023_město Tachov (4)Vizualizace náměstí Tachov_1023_město Tachov (2)Vizualizace náměstí Tachov_1023_město Tachov (1)Vizualizace náměstí Tachov_1023_město Tachov (3)Vizualizace náměstí Tachov_1023_město Tachov (4)Vizualizace náměstí Tachov_1023_město Tachov (5)náměstí Tachov_1023_město Tachov (1)

Představení projektu vzbudilo mezi občany velký zájem. O rekonstrukci tachovského náměstí se mluví už několik let a vzbuzuje velké emoce. Více zeleně, parkování pro auta a dlažba, tak už brzy bude vypadat náměstí v Tachově.

Při přípravě projektu se vedly dlouhé diskuze o zeleni na náměstí. Historicky bylo náměstí více méně bez stromů, v nepříliš velkém počtu se na náměstí v Tachově objevují prakticky až ve 20. století. Projekt počítá s navýšením počtu stromů.

„Stromy budou zachovány ve východní a severní frontě v počtu mírně vyšším než je tomu dnes. Předpokládá se, že zeleň bude dále doplněna formou mobilních kontejnerů se stromy a květinami,“ uvádí město Tachov.

Projekt také počítá s tím, že se bude na náměstí v Tachově parkovat.

„Přípravné fáze projektu zahrnovaly i některé průzkumy. Například dopravní průzkum, který ukázal, že 70 - 85 % automobilů náměstím pouze projíždí. Navzdory tomu, i vzhledem k námitkám veřejnosti, byla opuštěna představa o náměstí bez parkovacích míst a současný projekt s parkováním na náměstí počítá,“ uvádí vedení města.

Náměstí nyní:

Návrh:

Projekt na rekonstrukci náměstí musí schvalovat i orgány památkové péče, velké diskuse se vedly ohledně povrchové úpravy.

„Vyasfaltováním v 70. letech byla značně snížena historická hodnota náměstí. Ovšem o tom, jaký bude povrch po rekonstrukci, se vedly dlouhé diskuze. Nakonec vyhrál kompromis. Povrch bude tvořen velkoformátovou dlažbou v trasách hlavního pohybu a dlažbou v menších formátech různých velikostí i barvy v plochách,“ uvádí město.

Na jednání byla promítnuta vizualizace rekonstruovaného náměstí v podobě bez laviček, kontejnerů na květiny a další zeleně. Tato podoba vizualizace byla prezentována zcela záměrně. Momentálně se mobiliář vybírá, poté ho musí posoudit památkáři.

O finální podobě mobiliáře rozhodne veřejnost. „Ze schválených prvků veřejnost svým hlasováním rozhodne o tom, jaký mobiliář bude výslednou podobu tachovského náměstí dotvářet,“ dodává město.

„Jakkoli nemohou být zohledněny všechny námitky veřejnosti a zásadní zásahy do projektové dokumentace nejsou možné, je zřejmé, že navrhované řešení povede ke zkvalitnění prostoru náměstí. Akce v předpokládané hodnotě 70 milionů korun by měla být realizována v průběhu roku 2024," uvádí vedení města Tachov.

Záznam z veřejného představení projektu, které se konalo v pondělí 11. září, naleznete zde:

 

Foto, zdroj město Tachov, vizualizace z videozáznamu z veřejného představení

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství