QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Než se z malé bolesti stane velký problém

26.04.2024 8:06

Velmi obtížně bychom hledali člověka v produktivním věku, který ještě nepotřeboval péči rehabilitačního lékaře. Zdaleka nemusí jít o problematiku vrozených vad, úrazy a pooperační stavy – stačí obvykle jeden špatný pohyb, jednostranné přetěžování nebo prostě jen sedavé zaměstnání.

EUC klinika QAP PR (2)
EUC klinika QAP PR (2)EUC klinika QAP PR (3)EUC klinika QAP PR (1)

Málokdo ví, že klientem rehabilitačního lékaře se může stát i po úplném odstranění zhoubného nádoru prsu, kde hrozí ztuhlost šíje a ramene, nebo v případě popálenin či poleptání, kdy tlakové masáže efektivně uvolňují jizvy. Lékař, společně s fyzioterapeutem, Vám může pomoci i při velmi nepříjemné poruše lícního nervu, za kterým může být ofouknutí, rýma, útlak následkem pádu, stejně jako třeba pásový opar. Důvodů, pro které se čas od času cítíme nekomfortně, je celá řada, stejně jako možností, jak naše tělo zbavit omezené hybnosti nebo chronické bolesti. O tom, s čím Vám může pomoci rehabilitační lékař jsme si povídali s novou lékařkou rehabilitačního oddělení EUC Kliniky Plzeň, MUDr. Petrou Trdličkovou.

Pro lepší představu – při jakých bolestech mi může pomoci rehabilitační lékař?

Rozpětí je opravdu široké. Klienti nás nejčastěji kontaktují s bolestmi dolní části zad, krční páteře nebo bolestí kloubů, např. kolen, kyčlí, ramen. Další spektrum klientů se rekrutuje z řad pacientů po úrazech.

Už jsem ve stavu, kdy potřebuji odbornou péči – mám začít návštěvou rehabilitačního lékaře nebo fyzioterapeuta?

Zaměření rehabilitačního lékaře a fyzioterapeuta jsou rozdílná, ale ideální je, pokud spolupracují. Rehabilitační lékař by měl zhodnotit, jestli např. bolest beder nepochází i z jiných zdrojů, třeba z ledvin, které se mohou za bolestí zad skrývat. Pak je na místě odeslat klienta na urologické vyšetření, které příčinu potvrdí nebo vyloučí. Fyzioterapeut je více zaměřený na pohybový aparát a vystavit např. žádanku na urologii nebo k jinému specialistovi nemůže. Pokud však během terapie zjistí, že se klientův stav změnil, kontaktuje lékaře a problém se znovu přehodnotí.

Kteří klienti nejvíce potřebují Vaši pomoc?

Nejvíce nás vyhledávají klienti se sedavým zaměstnáním nebo naopak těžce pracující. Obě skupiny totiž přetěžují svoje tělo, ale každá trochu jiným způsobem.

Dá se říci, jaká věková kategorie se u Vás v ordinaci objevuje nejčastěji?

Zřetelně více nás vyhledávají lidé po 40. roce věku. V mladším věku obvykle postačuje se z většiny potíží dobře vyspat, tělo si odpočine a je připravené na další zátěž. Čím jsme starší, tím se regenerace našeho těla zpomaluje.

Rehabilitační lékařství se velmi rychle rozvíjí – v čem vidíte ten nejvýznamnější posun?

Právě skutečnost, jak moc jde rehabilitace dopředu, mi dělá radost. Značný prostor nyní dostávají techniky, které oslovují naše fascie, tedy vazivový obal svalů. Dále je možné pracovat i formou zajímavých přístupů,např. Feldenkraisovou metodou – což je účinná cvičební metoda, založena na funkčním opakování pohybu. Té bych se chtěla na plzeňské EUC klinice v budoucnu intenzivně věnovat. A v neposlední řadě je dnes možné kouzlit s naším dechem. Je to mocný nástroj, kterým disponujeme každý, v každém okamžiku a stačí jen pár minut, abychom uvolnili přebytečné napětí, stres, načerpali energii a cítili se ve svém těle lépe. To je taková druhá skupina technik, dosud velmi podceňovaná, kterou bychom s kolegyní Mgr. Martinou Kováříkovou rády více uvedly do praxe.

Do péče rehabilitačních lékařů EUC Kliniky Plzeň se bez obav můžete svěřit i vy - stačí se jen telefonicky objednat na čísle: 378 218 111. Vaše zdraví si to zaslouží!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24