DJKT uvede Jesus Christ Superstar. Co QAPu prozradili režisér Lumír Olšovský a představitelé Ježíše?

01.12.2023 13:22

Soubor muzikálu Divadla J. K. Tyla uvede v sobotu 2. prosince 2023 na Nové scéně muzikál Jesus Christ Superstar z pera slavné autorské dvojice Andrew Lloyd Webber a Tim Rice. Co prozradili redaktorce QAPu Lumír Olšovský a představitelé titulní role? Čtěte v článku.

06_Jesus-DJKT_MEDIA-root-5502 (2)
06_Jesus-DJKT_MEDIA-root-5502 (2)I. Štěrbová01_Jesus-DJKT_MEDIA-root-165302_Jesus-DJKT_MEDIA-root-439603_Jesus-DJKT_MEDIA-root-198904_Jesus-DJKT_MEDIA-root-537305_Jesus-DJKT_MEDIA-root-1650404304672_859835702621571_2877812152165957826_nKlimenda Režný Jesus_QAP

V Plzni se už brzy představí muzikál Jesus Christ Superstar v českém přebásnění Michaela Prostějovského, ale také v novém inscenačním pojetí režiséra Lumíra Olšovského. Do titulní role byli obsazeni Pavel Klimenda a Pavel Režný.

Světoznámé dílo, které za 53 let své existence uchvátilo milióny diváků po celém světě, vypráví o posledních dnech Ježíše Krista, avšak nezvykle z pohledu Jidáše.

„Muzikál byl v době svého vzniku v mnohém novátorský, a to nejen svou rockovou hudbou, absencí mluvených dialogů, ale i celkovým pojetím vyprávění,“ vysvětluje dramaturg Pavel Bár. „Na známý biblický příběh totiž nahlíží nadčasově jako na tragický konec takřka popové superstar, která dokázala strhnout davy.“

Dle Lumíra Olšovského muzikálu Jesus Christ Superstar porozumí i ti, kteří neznají bibli do detailu. „Z bible běžně používáme některá úsloví, slavíme Vánoce, zpíváme koledy. I ten, který si myslí, že bibli nezná, podvědomě o příbězích v ní ví,“ říká šéf muzikálu DJKT.

„Příběh, který v muzikálu vyprávíme, je průzračný a srozumitelný. Je to příběh o člověku, který přinesl myšlenku „Pojďme se mít rádi“ a za to byl vrchností za pomoci rozlíceného davu zabit. I to z každodenního života známe, jak je dav manipulovatelný,“ říká režisér muzikálu Jesus Christ Superstar.

V Plzni bude Jesus Christ Superstar uveden v originální koncepci, zcela odlišné od všech dosavadních českých nastudování.

Režisér a celý soubor muzikálu se k inscenaci postavili zodpovědně. Sešli se i s plzeňským biskupem Tomášem Holubem. „Šlo nám hlavně o to, abychom věděli, že neurážíme věřící nebo nevykládáme bibli špatně. Řekl nám svůj pohled, který je moderní a současný,“ prozrazuje Lumír Olšovský. „Na zkoušky jsem nosil svaté knížky, jednotliví představitelé apoštolů si doma vyhledávali podrobnosti o svých postavách, zabývali jsme se tím do detailu."

„Za dobu zkoušení mám pocit, že jsme naplno pronikli do příběhu,“ souhlasí jeden z představitelů titulní role, držitel Ceny Thálie, Pavel Režný. „Lumír přidal do příběhu některé detaily, které jsou v bibli a jsou pro věřící důležité.“

Na svou roli se herci poctivě připravovali, dokonce si kvůli ní nechali narůst vlasy. „Na dlouhé vlasy jsem si zvykl celkem rychle, už jsem je kdysi měl,“ říká se smíchem Pavel Režný. „Já si stále zvykám, nevěřil bych, jaké je v tom horko,“ dodává jeho kolega Pavel Klimenda.

Představitelé titulní role spolu úzce spolupracují. „Navzájem si jsme oporou, říkáme si připomínky, pozorujeme se, to z jiných divadel neznám. Jdeme do toho společně a jsem za Páju rád, je to skvělý parťák, moc mě to baví,“ řekl redaktorce QAPu Pavel Klimenda. „Pro mě je tato role splnění snu, neskutečně mě to baví, je to radost spolupracovat,“ přitakává Režný.

Nový muzikál DJKT Jesus Christ Superstar čeká teprve v sobotu premiéra, ale zájem diváků, kteří vykoupili vstupenky na všechny lednové reprízy během 8 minut, je obrovský.

Lístky na reprízy mizí rychlostí blesku, uloví je jen ti nejrychlejší. Co říká šéf muzikálu DJKT na to, že jsou vstupenky nedostupné? „S velkým úsměvem říkám, že je mi to líto,“ odpovídá redaktorce Lumír Olšovský. „Jsem za to opravdu rád, vnímám to jako hodnocení naší dlouhodobé práce, ukazuje to, že nám diváci věří a já jsem si jistý, že nám věří právem,“ dodává.

Foto QAP, M. Root a I. Štěrbová DJKT

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT