DJKT uvede Mozartovu operu La clemenza di Tito - FOTKY

25.01.2024 11:10

„La clemenza di Tito jsme přenesli do doby teď a tady,“ říká režisér opery Rocc.

05_Tito-DJKT-WEB-root-1559
05_Tito-DJKT-WEB-root-155901_Tito--DJKTWEB-root-188302_Tito-DJKT-WEB-root-172603_Tito-DJKT_WEB-root-124604_Tito-DJKT-WEB-root-1336

První letošní premiérou Divadla J. K. Tyla v Plzni je opera La clemenza di Tito (Titova velkodušnost). „Zvolili jsme tento titul do našeho repertoáru jako jeden z příspěvků pro Rok české hudby. Jak je známo, Mozart tuto operu napsal na objednávku při příležitosti korunovace Leopolda II. českým králem. Psal ji tedy pro Čechy,“ vysvětlil volbu titulu Martin Otava, ředitel divadla.

V Plzni zazní toto znamenité dílo Wolfganga Amadea Mozarta vůbec poprvé, a to 27. ledna 2024 ve Velkém divadle. Inscenaci se souborem opery nastudoval mezinárodní tým, a to jeden z nejvyhledávanějších režisérů evropské scény Rocc a renomovaný německý dirigent Michael Hofstetter.

Pro dirigenta je to po Alceste druhá inscenace v DJKT, s plzeňským orchestrem pracuje rád. Nastudovat hudbu z 18. století může být pěkný oříšek.

„Hudba je vlastně jazyk. Tak jako máte angličtinu, češtinu, němčinu, tak i hudba je svým způsobem jazyk. Pokud chceme jazyk znát a používat, potřebujeme znát jeho pravidla, vědět jak ho vyslovovat. A to je má práce, pracuji s orchestrem na tom, abychom nalezli řeč hudby 18. století, která je velmi rozdílná a velmi specifická,“ řekl Michael Hofstetter a dodal: „S plzeňským orchestrem pracuji velmi rád, je špičkový.“

Opera La clemenza di Tito měla světovou premiéru 6. září 1791 ve Stavovském divadle v Praze, Mozart ji při premiéře sám dirigoval. Ústřední postavou je římský císař Titus, o jehož lásku neúspěšně usiluje Vitellia. Zhrzená žena se rozhodne pomstít a požádá Sexta, aby zapálil Řím a Tita v následném zmatku zabil.

Římského císaře ztvární teprve 21letý Marek Žihla, který má s touto rolí již zkušenost z Olomouce. „Jsem opravdu rád za tuhle příležitost. Hudba v tomto díle je naprosto fascinující. Mozart každou notu, kterou napsal, měl velmi dobře promyšlenou. A s geniální režií pana Rocca to jde vše dohromady. Jsem šťastný, že zde mohu vystupovat na začátku své kariéry,“ řekl mladý tenorista, kterého alternuje 24letý Ondřej Benek.

Odmítnutou Vitellii ztvární Lenka Pavlovič a Barbora Perná, v „kalhotkové“ roli Sexta, jež patří mezi nejzajímavější Mozartovy úlohy pro mezzosoprán, se objeví Markéta Cukrová a Jana Piorecká. Dále diváci na jevišti v sólových rolích uvidí Veroniku Hajnovou, Barboru de Nunes-Cambraia, Beccu Conviser, Zuzanu Koś Kopřivovou, Jakuba Hliněnského a Michala Marholda.

Pro režiséra Rocca je to v plzeňském divadle premiéra. Scénu umístil do aktuální doby. „Za doby baroka, pozdního baroka se inscenace dělaly v tehdejších aktuálních výtvarných, vizuálních scénografiích a kostýmech, nikoliv v původních antických. To pro nás byla inspirace a nesnažili jsme se vizuální stránku začlenit do historicky přesného období, ale do doby teď a tady,“ vysvětlil slovinský režisér Rocc.

„Nejedná se o politickou aktualizaci, jen postavy se stejnými vztahy a se stejnými problémy dostáváme na půdu přítomnosti,“ dodává režisér, který k inscenaci vytvořil i scénografii, kostýmy navrhla Belinda Radulović.

Mozart za svého krátkého života složil 626 hudebních děl, z toho jednadvacet oper, ze kterých v současnosti největšího úspěchu dosahuje trojlístek tvořený Figarovou svatbou, Donem Giovannim a Kouzelnou flétnou. V Čechách se La clemenza di Tito hrála v Národním divadle v Praze v roce 1965 a v Olomouci roku 1988. V poslední době se opera na našich jevištích objevuje častěji, Národní divadlo ji uvedlo v letech 2006 a 2018, v Opavě se představila v 2010, v Ostravě v roce 2016. V loňském roce operu viděli diváci v Olomouci, v Divadle J. K. Tyla bude opera nejspíš provedena úplně poprvé (v archivních materiálech do roku 1865 uvedena není).

Inscenace bude uváděna v italském originále s českými a německými titulky.

Vstupenky mohou diváci zakoupit v pokladně předprodeje Smetanovy sady 16, 301 00 Plzeň, on-line na webových stránkách djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.

Foto Martina Root

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT