QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mezinárodní festival road movies míří do Plzně. Co nabídne?

10.10.2022 8:20

Ve středu 12. října odstartuje v plzeňském DEPO2015 již pátý ročník IRMF, filmového festivalu, který nabídne více než tři desítky filmů z celého světa.

IRMF_ilustračka_1022

Filmový festival zahájí speciální uvedení filmu Františka Vláčila Markéta Lazarová z archivní 35mm kopie. „Přemýšleli jsme, jak by asi vypadala středověká road movie. A pak nám došlo, že už ji vlastně známe a že je klenotem české kinematografie. Když se vyskytla možnost představit ji divákům tento výjimečný film na 35mm kopii, už nebylo o čem diskutovat,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Ondřej Bíba.

Na zájemce, kromě celovečerních i krátkých filmů, čeká od 12. do 15. října zajímavý doprovodný program. Přichystány jsou přednášky, diskuse s tvůrci, koncerty a mnoho dalšího. Celkem bude uvedeno 33 filmů z 22 zemí a půjde o 6 českých, 9 evropských a 3 celosvětové premiéry.

Tipy od programového ředitele festivalu:

Kdo se chce do kina přijít pobavit, může zajít na film Jiřího Havelky Mimořádná událost nebo na snímek Svéráz českého rybolovu o partě svérázných chlapů, kteří vyráží na cestu za rybami do Norska. Festival uvede také finský hit Ocelové dámy, road movie, ve které věk už není ani číslo. Přednášky se zaměří na íránské filmy i cestu po Pacifické hřebenovce, o které osobně povypráví programový ředitel festivalu Ondřej Bíba. Ten diváky zve zejména na snímky After the Winter (rež. Ivan Bakrač) a Roots (rež. Tea Lukač), které se objevily na mnoha předních evropských festivalech včetně Karlových Varů. „Osobně si nenechám ujít japonský snímek Drive My Car, který získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film a byl natočený na motivy stejnojmenné povídky Harukiho Murakamiho. V dokumentární sekci se těším na film Nebe (rež. Tomáš Etzler) zachycující každodenní realitu života v Číně. Film přijede na festival osobně uvést režisér snímku,“ doplnil Bíba.

Jednodenní vstupenka 100 korun, celofestivalová 250 korun.

Foto IRMF

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT