QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.05.2024 13:25 01.05.2024 15:52

Pozor na silnicích! Na třech místech bourali motorkáři

Motorka se sřetla s autem v Plzni u Božkova. Vážná nehoda motorky se stala u Prášil na Klatovsku. Zasahuje vrtulník. Třetí nehoda motorky na severním Plzeňsku! Motorkář je vážně zraněný.

V Plzni skončil mezinárodní festival road movie, zabodoval film Ztracená a znovu nalezená - FOTKY

23.10.2023 16:45

Od 18. do 21. října 2023 se v kulturním prostoru DEPO2015 v Plzni uskutečnil 6. ročník Mezinárodního filmového festivalu road movie (International Road Movie Festival). Během 4 dní vzal diváky na výlet do 21 zemí světa.

International Road Movie Festival_1023_zadavatel (8)
International Road Movie Festival_1023_zadavatel (8)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (1)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (2)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (3)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (4)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (5)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (6)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (7)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (9)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (10)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (11)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (12)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (13)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (14)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (15)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (16)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (17)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (18)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (19)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (20)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (22)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (23)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (24)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (25)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (26)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (27)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (28)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (21)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (29)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (30)International Road Movie Festival_1023_zadavatel (31)

Nejnovější filmy o cestách a výpravách ve všech možných podobách přilákaly na 2‌200 diváků a 100 hostů z řad filmových delegací. Festival uspořádal také 3 speciální projekce pro studenty plzeňských středních škol a diskuzní panel pro studenty Západočeské univerzity v Plzni. Ceny diváků za nejlepší road movies získaly filmy z Koreje, Francie a USA.

Ztracená v Koreji a za potratem přes dva americké státy

Cenu diváků za nejlepší celovečerní road movie získala režisérka Julie Joohee Jeon za film Ztracená a znovu nalezená (Happen to Happen). Vypráví o dívce Noori a kočce Tori, nečekané dvojici, která se ztratí v neznámém městě během cesty za právoplatnou kočičí majitelkou.

Mezi dokumenty zvítězil francouzský film Noria, 35 000 km z Francie do Laosu Citroënem 2CV (Noria, 35,000 km from France to Laos by Citroën 2CV) mapující napínavou výpravu s minimem vybavení ve veteránovi zvaném Záplata. Cenu převzal režisér Fabien Bastide.

Nejlepším krátkým filmem se stal americký snímek Walla Walla režisérky Hayley Durelle. Ten se divákům představil v rámci nového programového bloku BE EQUAL!, jímž chce festival upozorňovat na společenské bariéry, které každý den „stojí v cestě“ konkrétním lidem nebo skupinám.

„V tomto bloku prezentujeme práci filmařů, kteří ve své tvorbě tematizují aktuální společenské problémy, s nimiž se lidé v různých částech světa potýkají,“ vysvětluje výkonný ředitel festivalu Václav Martinovský. Příběh o dvou kamarádkách, které z rodného Idaha vyrazily na zdánlivě bezstarostný road trip po dálnici I-84, reaguje na loňský verdikt Nejvyššího soudu USA, který zrušil federální právo na potrat a umožnil tak obnovení zákazu interrupcí v jednotlivých amerických státech.

Velkolepé cesty i naše „běžné“ konverzace v autě

Festival uvedl celkem 39 filmů, z toho 27 v české nebo evropské premiéře. S filmovými hrdiny diváci zažili dobrodružství ve všech možných podobách. Putovali pěšky ohromující přírodou v amerických dokumentech Příběh národních parků a The Great Divide Trail, ve švédské Noci pod širákem nebo v Itálii na stezce Alta Via. Z koňského hřbetu jim středoasijskou step ukázal francouzský snímek V sedle - Jízda Kyrgyzstánem. A ve švýcarském filmu pojmenovaném příznačnou otázkou Proč zrovna na tomhle? mohli načerpat inspiraci k tomu, jak si pro cestu kolem světa sestrojit třeba vlastní motorku.

Někteří hrdinové se ale původně ani na žádnou speciální cestu nechystali a prostě jen nasedli do auta, taxíku nebo autobusu, aby dojeli, kam zrovna potřebují. „I takoví nepravděpodobní hrdinové na cestě často zažijí nějaký osudový moment poznání, který pak naše filmy zachycují. Obzvlášť právě ty běžné cesty z bodu A do bodu B bývají hlavně kulisou pro cesty našich myšlenek a pro konverzace, které nás a naše spolucestující dokážou ovlivnit nakonec mnohem víc než dosažení původně naplánovaného cíle,“ popisuje umělecký ředitel festivalu Ondřej Bíba.

Z této kategorie „náhodných dobrodružství“ byl například krátký český film auto.au.rum Lukáše Valíška z pražské FAMU. „Skvěle ukázal, jak zásadní rozhovory lze během takové banální cesty autem vést a jak moc se taky lze navzájem neposlouchat,“ dodává Bíba.

Svůj film Po stopách Jakuba Grossmanna uvedl i plzeňský rodák Milan Grossman, který zmapoval zapomenutý příběh svého dědečka. Ten v roce 1939 vyrazil pěšky na strastiplnou cestu z Ostravy do Stockholmu, kde se chtěl zapojit do odboje. „Právě takové příběhy chce náš festival ukazovat. Filmové příběhy plné odhodlání, které pomáhá najít cestu i tam, kde to vypadá na samé překážky, výmoly a slepé uličky. A ještě větší radost máme, když za podobnými projekty stojí přímo lidé z našeho regionu,“ konstatuje Bíba.

Hudebník v sále rozehrál němé herce

Jedním z vrcholů letošního ročníku byla projekce téměř 100 let starého němého filmu Frigo na mašině. Na plátně byl hvězdou večera slavný komik Buster Keaton, přímo v kinosále pak hudebník Hjörtur, který film živě doprovodil. Od diváků sklidil obrovský aplaus.

„I pro mě to byl mimořádný zážitek. S každým dalším ročníkem chceme divákům vždycky nabídnout něco nového, co zatím neměli šanci zažít. Letos jsme zkusili propojit techno, rap a stoletou grotesku vyprávějící epizodu z americké občanské války. Byla to naše zatím asi nejprogresivnější projekce. A naprosto mě nadchlo, jak diváci reagovali,” svěřuje se Ondřej Bíba.

Příští rok bude plný filmové hudby

V pořadí 7. ročník Mezinárodního filmového festivalu road movie se bude konat opět v Plzni v polovině října 2024. Jeho tématem bude filmová hudba. „Rok 2024 je rokem české hudby a k těmto oslavám se připojí i náš festival. V příštím ročníku se chceme zaměřit právě na hudbu a její roli v audiovizuálních dílech. Rádi bychom zároveň podpořili skladatele ze západočeského regionu i z celé České republiky a prezentovali jejich práci také v rámci doprovodného programu,” dodává Václav Martinovský.

Foto International Road Movie Festival

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT