QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Město Sušice je plné zajímavých míst. Objevte těchto pět skrytých pokladů - FOTKY

17.09.2023 13:13

Sušice je zajímavým městem, které má turistům co nabídnout. Kromě známých historických památek oplývá i několika hidden gems, tedy skrytými poklady, které vyhledává na svých cestách stále více a více turistů. Pojďme se na pět z nich podívat!

skryté poklady Sušice_23_QAP (2)
skryté poklady Sušice_23_QAP (2)skryté poklady Sušice_23_QAP (4)skryté poklady Sušice_23_QAP (8)skryté poklady Sušice_23_QAP (7)skryté poklady Sušice_23_QAP (5)skryté poklady Sušice_23_QAP (6)skryté poklady Sušice_23_QAP (1)

Město Sušice má mnoho historických památek k obdivování. O některých z nich jste již určitě slyšeli, například o renesanční radnici či o Muzeu Šumavy, ve kterém můžete obdivovat stálou expozici sirkařské výroby nebo mechanický betlém. V ulicích Sušice ale můžete narazit i na menší skryté poklady, které jsou velmi zajímavé a snadno mohou oku turisty uniknout, a to by byla škoda!

Hidden gems, neboli skryté poklady, umožňují zvědavým turistům poznat město jiným a netradičním způsobem. V Sušici jsme jich našli hned několik. Pojďme si je ukázat.

Nedaleko Muzea Šumavy, které je umístěno na náměstí Svobody, se nachází empírová kašna, vedle které naleznete v dlažbě Kámen neštěstí. S ním se váže několik zajímavých legend. Jedna z nich vypráví o rytíři z Rumerskirchenu, který v roce 1672 v opilosti prostřelil obraz sv. Anny Samotřetí v kapli nedalekého zámku Volšovy a vydal se na koni do Sušice. Na místě dnešního Kamene neštěstí měl údajně upadnout z koně, postřelit sám sebe a na místě zemřít.

V Sušici se od té doby traduje, že kdo přes kámen přejde, stane se mu neštěstí, minimálně jej postihne bolest hlavy.

Dalším, možná trochu strašidelným gemem v Sušici, je kamenná hlava dívky na budově Muzea Šumavy. I tento skrytý poklad je opředen mnoha legendami. Nejzajímavější z nich mluví o místní bohaté dívce, která byla pohřbena spolu s drahým šperkem. Místní zloděj vnikl do jejího hrobu, aby mrtvou dívku okradl. Šperk mu ale nešel sundat, a tak s dívkou hrubě praštil o zem a vyrazil z ní žloutek, kterým se udusila. Dívka v tu ránu ožila a rodiče nakonec zloděje štědře odměnili.

Kamenná hlava dívky byla údajně umístěna na budovu na náměstí Svobody právě na připomínku dívčina zmrtvýchvstání.

V centru Sušice ještě chvilku zůstaneme. Za zmínku totiž stojí také keramický reliéf, který je umístěný vedle vchodu do budovy České spořitelny. Reliéf zobrazuje Sušicko v minulosti a tradiční průmysl. Na druhý pohled si lze všimnout, že v horní části u siluety vrcholků jsou drobné portréty tří hlav, dle dostupných informací by měl být vlevo vyobrazený československý prezident Edvard Beneš, uprostřed německý říšský kancléř Adolf Hitler a vpravo rakouský spolkový kancléř Kurt Schuschnigg.

Za malým, ale za to zajímavým detailem se můžete vydat ke kostelu sv. Václava. Za zmínku rozhodně stojí náhrobní kamenné desky v kostelní dlažbě i oltářní obraz patrona České země sv. Václava. Kostel má ale i jeden zajímavý skrytý poklad. Jedná se o dělovou kouli ve zdi kostela, která byla ponechána na místě a zabílena na upomínku na 30 letou válku se Švédy.

Starý židovský hřbitov v Sušici patří mezi jeden z nejstarších židovských hřbitovů v Čechách. Byl založený v roce 1626 a byl vklíněn do hradeb, které obklopovali celé staré město. Nejstarší dochovaný čitelný náhrobek pochází z roku 1708. Skrytým pokladem tohoto místa je kovaná brána, která je tvořena z židovských hvězd.

Pokud se chcete podívat i za bránu hřbitova, klíče si můžete půjčit v Městském informačním středisku.

Nechte se inspirovat a vyrazte do Sušice hledat skryté poklady. Rozhodně to stojí za to.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24