QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Běžky nebo pěšky: Tip na výlet kolem šumavské Modravy

23.02.2024 16:11

Běžky nebo pěšky? Letos v únoru to bude tedy pěšky, ale zimní výlet na Modravě si určitě užijete i bez běžek.

IMG_8127

Trasa: Modrava – Rybárna – Javoří pila – Tříjezerní slať – Rokyta – Rechle (Hradlový most) – Modrava

Modrava, obec na soutoku tří potoků, je turistickým rájem letních i zimních sportovních aktivit. Infrastruktura odpovídá výbornému standardu a tak zde lze nalézt IC, velkokapacitní parkoviště, penziony, hotely, restaurace a další zázemí, které cestovatelé ocení. Je také výchozím bodem mnoha a mnoha cest, v létě jak pro pěší, tak pro cyklisty, či v zimě běžkaře.

š tip bude ve znamení vody a horských bystřin. Z Modravy se po červené turistické značce vydáme na pohled líbivým údolím Roklanského potoka, který místy kreslí až kýčovitě půvabné přírodní scenérie. Meandrující obliny vlnící se v rozhlehlém nivním údolí korunují solitérní oázy smrků a bříz. Za jasné oblohy je trasa sluncem zalitá a není těžké podlehnout pocitu, že i v nádheře s člověk může ztratit.

Foto: Tříjezerní slať

Trasa vede kolem Rybárny, bývalé hájovny, jejíž název je trochu zavádějící, neboť je pojmenovaná podle posledního zde žijícího lesníka Fischera v českém ekvivalentu. Jedná se o hezkou stavbu na pěkném místě a člověka hned napadne, jaký asi byl život v šumavské divočině.

V myšlenkách na sílu genia loci můžeme pokračovat až k Javoří pile, dnes pouze turistickému rozcestníku na okraji Modravských slatí. Toho času místo nenese žádné viditelné stopy po lidském pachtění, avšak sám název napovídá, že i zde se psala historie, kterou krvavě smetla pohnutá minulost Šumavy. Pila na Javořím potoce byla zbudována za účelem zpracování dřeva a než jí pohltil vojenský újezd, byla používána jako hostinec a turistická noclehárna. Při širším pohledu do okolí je vidět holá silueta vrcholu Poledníku i s jeho rozhlednou s tu a tam roztroušenými torzy suchých stromů. I toto je současná tvář Šumavy.

Od Javoří pily změníme barvu turistické značky z červené na modrou a tmavým smrkovým hvozdem se vydáme vstříc táhlému stoupání až po rozcestník Pod Oblíkem, kde odbočíme po žluté značce až k Tříjezerní slati, která patří k navštěvovaným šumavským přírodním cílům. Okolo tohoto horského vrchoviště se třemi rašelinnými jezírky s bohatým výskytem vzácných rostlin i živočichů vede naučná stezka. Místo oplývá zvláštním kouzlem divokého pralesa, kterým Šumava v minulosti nepochybně byla.

Běžky nebo pěšky? Slovní hříčka jasně vybízející k zimnímu výletu. Do tiché krásy paní zimy, ať už je oděna do třpytivého sněžného kabátu, či snad zůstává bosá ve své prosté kůži v barvách tlumených a zemitých. Kam tedy pěšky nebo na běžky nebo obojí? Modrava nezklame za žádných okolností...

Seriál zimních výletů BĚŽKY NEBO PĚŠKY pro každé počasí. Vydejte se za zážitky do okouzlujících hor Plzeňského kraje. Na Šumavě, v Českém lese nebo Brdech na vás vždy čeká dobrodružství, ať je sníh nebo ne. Z našich tipů si vybere každý z vás.

Od Tříjezerní slati vede trasa do Rokyty, kde se setká s další vyhledávanou atrakcí. Je jí Vchynicko - Tetovský plavební kanál, technická památka, umělý vodní tok, vybudovaný v letech 1799 - 1801 kvůli nutnosti obejití nesplavného toku řeky Vydry při plavení dřeva. Dnes už původnímu účelu neslouží, nýbrž přivádí vodu k vodní elektrárně na Čeňkově pile. Voda zde na rozdíl od přírodních vodních cest plyne klidně, pohledy se tak nestáčí za dramatickými scenériemi, nýbrž ke stromům, jež kanál lemují. Bobr zde ukázal své zuby a také důvod, proč byl v minulosti téměř vyhuben. Kmeny letitých stromů jsou vykousány do tvaru přesýpacích hodin a ukazují tak, že v minulosti byl opravdu škodná. Pokud se poštěstí a do hladiny zasvítí sluneční paprsky, rozehraje voda nádherné divadlo. Část koryta do dáli září sytou barvou jaspisu.

V této uklidňující podívané vedeme kroky po naučné stezce podél kanálu až k další nově obnovené technické památce, k hradlovému mostu Rechle přes řeku Vydru. Funkce mostu nespočívala pouze v přemostění řeky, ale zároveň jako hradlo, které odvádělo plavené dříví a vodu z řeky Vydry do Vchynicko - Tetovského plavebního kanálu.

U mostu končí pohodlná asfaltová stezka a od mostu do Modravy vede trasa někdy obtížněji schůdnou přírodní pěšinkou při Vydře. Odměnou za náročnější terén je zase hezká podívaná na řeku valící se kamenitým korytem a je tak pěknou tečkou za výletem za mnohotvářností vody.

Foto: Vchynicko - Tetovský plavební kanál

I když sníh není, navoďte si atmosféru zimní běžkařskou klasikou Modrava – Březník

Stáhněte si QR kód a objevte tipy na výlety "Běžky nebo pěšky"

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24