Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Divočáci totálně zničili fotbalové hřiště v Plzni-Liticích+FOTO

28.02.2013 15:19

,,Je to taková malá tragédie pro náš fotbal," říká k řádění divočáků předseda TJ Litice Miloslav Klůs. QAP.CZ pro vás zjišťoval další podrobnosti....

SDC16656
SDC16656SDC16644SDC16645SDC16646SDC16647SDC16648SDC16649SDC16650SDC16651SDC16652SDC16653SDC16654SDC16655

Divoká prasata, která už několik let řádí v okrajových částech Plzně-Litic a Valchy, napáchala další škody. Tentokrát divočáci naprosto zničili fotbalové hřiště v Liticích, s největší pravděpodobností má řádění na svědomí stádo asi dvaceti prasat. Pro místní fotbalový klub to byl šok. Téměř každý rok se obává velké vody, protože u hřiště protéká řeka Radbuza a když už se všichni radovali, že by letos trávník nemusel být narušen vodou, zničila ho divoká prasata. 

,,Je to taková malá tragédie pro náš fotbal, vůbec nevíme, jak to vyřešit, hlavně z hlediska peněz," prozradil QAPU.CZ předseda TJ Litice Miloslav Klůs s tím, že hřiště bylo sice pojištěné, ovšem zrovna řádění divočáků se na pojistku zřejmě nevztahuje. ,,Škoda se zatím nedá odhadnout, každopádně nevíme, kde získat peníze. Dotace se také pořád snižují... Zřejmě se to bude muset celé opravit a pak nechat převálcovat. Když nemáme trávník pod vodou, tak zase tohle. Rádi bychom to třeba nechali dooplotit, jenže to zase nemůžeme, protože je to jakoby v záplavové oblasti," doplňuje předseda litické tělovýchovné jednoty. Otázkou zůstává, kudy se prasata na hřiště dostala. Divočáci žijou převážně v rákosí kousek od řeky na okraji Valchy a Litic a na fotbalovém hřišti v Plzni-Liticích řádili vůbec poprvé. ,,Vůbec si nedovedu vysvětlit, jak se tam mohli dostat. Cesta tam sice vede, ale je dost dlouhá a náročná, jde se podél řeky a hodně se zužuje, musel to pro ně být fakt celodeňák nebo museli mít mapu," říká s nadsázkou Petr, který bydlí s rodinou právě na okraji Litic a divoká prasata měl kolikrát na poli přímo před domem. 

Na okraji Valchy se nedávno kvůli prasatům posekalo i rákosí, ve kterém se zdržují a následoval odstřel, který měl problém přemnožených zvířat alespoň částečně vyřešit. Více zde. 

,,Ano, to proběhlo, myslivcům se podařilo zasáhnout asi 8 nebo 9 kusů, nicméně tím to nekončí. Myslivecká sdružení se teď zaměřují spíš na individuální odstřel," prozradila QAPU.CZ Dagmar Svobodová Kaiferová, vedoucí odboru Životního prostředí plzeňského magistrátu. ,,Ten problém na Valše a v Liticích vždycky byl, takže ta populace ze dne na den nezmizí a navíc jsou to chytrá zvířata. Samozřejmě si neřeknou, dneska půjdem na hřiště v Liticích a rozhrabeme ho, většinou jdou za potravou. Prase je všežravec, může tam hledat třeba žížaly," doplňuje ochotně Dagram Svobodová Kaiferová.

A hrozí nám v případě setkání s divočáky nějaké nebezpečí? ,,Pokud z vás necítí vyloženě nepřítele a neocitnete se u nich opravdu hodně blízko, nevšimnou si vás. I když jdete s kočárkem po cestě, obejdou vás. Potkat je můžete i přes den. Můžou třeba odpočívat v trávě, procházet se. Ovšem případů, kdy by divočák vyloženě na člověka zaútočil, je opravdu málo," uklidňuje šéfka odboru Životního prostředí Magistrátu města Plzně. 

Čtěte také nový článek zde. 

FOTO:QAP.CZ, divočák-ilustrační 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství