Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Nechte se okouzlit Čarovným světem vějířů! Západočeské muzeum v Plzni pořádá komentované prohlídky

18.01.2023 15:21

Nevšední komentované prohlídky probíhají v Západočeském muzeu v Plzni. Světem vějířů provádí kurátorka výstavy Ludmila Kotorová.

výstava vějíře_0123_ZČM

„Výstava představuje soubor 80 historických předmětů ze sbírek Západočeského muzea v Plzni, Středočeského muzea v Roztokách u Prahy i ze soukromých sbírek. Koncept výstavy rámcově připomíná historický vývoj, výrobu i základní rozdělení vějířů. Co se samotných exponátů týče, nejpočetněji je zde zastoupeno 19. století,“ uvádí Západočeské muzeum v Plzni.

Sbírky jsou opravdu bohaté. K vidění jsou ozdobné vějíře, ale i pár patentových zajímavostí. „Prezentovány jsou jednak luxusní značkové vějíře, ale i ty běžnější, tzv. šibřinkové. Nechybí ani několik ukázek patentových konstrukcí z druhé poloviny 19. století nebo péřové vějíře v různých barevných variantách. Součástí výstavy jsou také nezbytné dámské doplňky tj. kabelky, taneční pořádky, toaletní potřeby, jehlice do klobouků nebo pudřenky,“ doplňuje informace Romana Němečková, mluvčí muzea.

Komentované prohlídky s kurátorkou výstavy Mgr. Ludmilou Kotorovou:

  • čtvrtek 26. ledna 2023 / 17 hod / vstupné 60 Kč, zlevněné 30 Kč
  • úterý 21. února 2023 / 17 hod / vstupné 60 Kč, zlevněné 30 Kč

Výstavu lze shlédnout i bez výkladu, a to až do 26. února. Vějíře naleznete v hlavní budově muzea, výstavní sál 2. Západočeské muzeum v Plzni je otevřeno od úterý do neděle od 10 – 18 hodin. Plné vstupné 60 Kč, snížené 30 Kč.

Foto ZČM Plzeň

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT