Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Oslavy výročí 125 let městské hromadné dopravy v Plzni se blíží. Jaký bude program?

11.06.2024 12:32

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) chystají velkolepé oslavy. Letos je tomu totiž už 125 let, kdy v Plzni vyjel na pravidelnou linku první spoj městské veřejné dopravy. Jaký bude program? Na co se můžete těšit? Čtěte v článku.

retro tramvaj_0324_QAP (2)

„Na letošní rok připadá velmi významné výročí, a to 125 let městské hromadné dopravy v Plzni. Jsem rád, že se nám podařilo zorganizovat tomu odpovídající oslavy a návštěvníkům se otevře nejen vozovna na Karlově, ale i nová vozovna na Slovanech. Ta byla dokončena teprve v minulém roce a veřejnosti se tak otevře vůbec poprvé," říká generální ředitel PMDP Jiří Ptáček. Reportáž a fotografie ze slavnostního otevření naleznete v článku ZDE.

Velkolepé oslavy se uskuteční v sobotu 15. června 2024, připraven bude opravdu bohatý program. Největším tahákem určitě budou prohlídky nové vozovny na Slovanech, která bude vůbec poprvé přístupná veřejnosti.

Obě vozovny návštěvníkům otevřou své brány v 10 hodin a vstup bude zdarma.

Hlavní program je plánovaný v autobusové a trolejbusové vozovně na Karlově, kde proběhne slavnostní zahájení a pro návštěvníky budou připraveny komentované prohlídky, výstava historických i provozních autobusů a trolejbusů, ukázky dynamického dispečinku, panelové výstavy o PMDP, soutěže pro děti i dospělé a zajímavé rozhovory. Na akci dorazí i známý herec a velký fanoušek veřejné dopravy Václav Kopta.

V nové vozovně na Slovanech budou pro návštěvníky připraveny celkem tři varianty komentovaných prohlídek – měnírna, provozně-administrativní budova a haly odstavu a údržby. Vzhledem k omezené kapacitě prohlídek bude nutná registrace v den akce na informačním stánku.

Dále bude k vidění výstava historických i provozních tramvají, ukázka technologických vozů, panelová výstava o rekonstrukci vozovny nebo tramvajový simulátor. Na okružní jízdy bude ze zastávky Vozovna Slovany ke Zvonu a zpět vyjíždět historická tramvaj.

„Počítáme s tím, že se návštěvníci budou chtít podívat do obou vozoven a tomu jsme přizpůsobili i dopravu. Mezi vozovnami nebudou pendlovat jen historické autobusy, ale v intervalu 10 minut budou jezdit přes centrum i naše nejmodernější bateriové trolejbusy,“ říká dopravně provozní ředitel PMDP Miroslav Macháň.

Po celý den budou mezi vozovnami pendlovat historické autobusy, včetně autobusu Škoda 706 RO, který budou mít PMDP zapůjčený z pražského dopravního podniku. V intervalu 10 minut pak zajistí dopravu i bateriové trolejbusy Škoda 27 Tr, které budou jezdit po trase Vozovna Karlov – Jižní předměstí – U Práce – Mrakodrap – Pařížská – Hlavní nádraží – Železniční poliklinika – Slovany – Vozovna Slovany a zpět.

Sobotní program zakončí večerní jízda historických autobusů Škoda 706 RO, Škoda 706 RTO, Karosa ŠM 11 a Karosa B 931. Autobusy vyjedou ve 21.30 z náměstí Republiky, kde jízdu i zakončí přibližně ve 23.00. Vzhledem k omezené kapacitě je nutné si na tuto jízdu zdarma pořídit vstupenku na webových stránkách Plzeňské vstupenky.

PMDP připravily program i na neděli 16. června, kdy do ulic Plzně vyjede konvoj historických i současných tramvají. Celkem 12 tramvají sveze zájemce z vozovny Slovany na Univerzitu, do obratiště Malesická a zpět na Slovany. Konvoj vyrazí přesně v 10.00 a vstupenky je možné zakoupit opět přes webové stránky Plzeňské vstupenky.

Foto ilustrační QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT