QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kraj zasáhne silný vítr! Může dosáhnout až síly vichřice

22.12.2014 10:18     22.12.2014 11:03

Meteorologové ČHMÚ vydali výstrahu kvůli silnému větru. Varování platí až do úterního odpoledne. Podle odhadů může na horách vítr dosahovat až síly vichřice. Hrozí i lámaní a pády stromů!

IMG_4739

Meteorologové varují před silným větrem, který by měl region zasáhnout během úterý a středy. Nejsilněji by měl foukat na horách a mohl by vyvracet nebo lámat stromy i větve. Místy by mohl napáchat i větší škody. Hasiči už kvůli popadaným stromům zasahovali na několika místech regionu.

S oficiální výstrahou kvůli silnému větru přišli meteorologové v pondělí. "Během pondělí (22.12.) a úterý (23.12.) bude západní až jihozápadní vítr v nižších polohách dosahovat průměrné rychlosti 7 až 12 m/s, v nárazech 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách v nárazech až kolem 30 m/s (110 km/h). Během úterního odpoledne bude vítr na celém území České republiky pozvolna slábnout," informoval ČHMÚ.

K základním doporučením patří připevnit nebo sklidit například na zahradách veškeré věci, které by mohl vítr zdvihat a mohly by napáchat škody. Zároveň by měli být opatrní i řidiči. Silný nárazový vítr může komplikovat situaci v dopravě především v otevřených úsecích silnic. Navíc hrozí také pády stromů. Hasiči už museli od pondělního rána zasahovat na několika místech regionu, kde stromy ve většině případů padly přes komunikace.

Oficiálně platí výstraha až do úterý do 15 hodin.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT