Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Monitoring v Rakovském potoce přinesl velmi překvapivé výsledky!

11.11.2022 11:40

Rak kamenáč je kriticky ohrožený druh. Jedná se o našeho nejvzácnějšího raka. Monitoring populace v Rakovském potoce v Rokycanech přinesl překvapivé výsledky.

Rak_město Rokycany

V Rakovském potoce proběhl průzkum populace raka kamenáče. „Průzkum vedl astakolog, tedy odborník zabývající se korýši, David Fischer. Věnoval se toku konkrétně v úseku, který město revitalizovalo v přechozích letech, a který dostal název Park U Rakováčku,“ popsala Tereza Maixnerová, tisková mluvčí Rokycan.

„Výsledek předčil očekávání. V úseku povodňového parku se místní populace raka kamenáče zařadila mezi populace s vůbec nejvyšší zjištěnou populační hustotou v České republice,“ uvedla Tereza Maixnerová.

V Rakovském potoce se vyskytují i další zajímavé druhy. „Ve zkoumaném úseku je hojný výskyt mřenky mramorované a velmi početná a vitální populace zvláště chráněné střevle potoční. Za velmi důležité pokládají odborníci také potvrzení výskytu silně ohroženého modráska bahenního. Našly se i stopy vydry říční, která je také silně ohroženým druhem,“ doplnila tisková mluvčí Rokycan.

Foto město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství