QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Babyboom v plzeňské zoo. Návštěvníci se mají na co těšit - FOTKY

08.04.2024 10:55

Jarní novinky a mláďata jsou snad v každém koutě plzeňské zoo.

klokan-rudokrký-Macropus-rufogriseus-rufogriseus-5-4-2024-km (29)-upr
klokan-rudokrký-Macropus-rufogriseus-rufogriseus-5-4-2024-km (29)-uprklokan-rudokrký-Macropus-rufogriseus-rufogriseus-5-4-2024-km (33)-mini - kopieklokan-obrovský-Macropus-giganteus-4-4-2024-km (11)-upr-mini - kopiekudu-velký-Tragelaphus-strepsiceros-5-4-2024-km (5)-upr-minikusu-liščí-Trichosurus-vulpecula-4-4-2024-km (54)-mini - kopievelbloud K. Misíkovávelbloud K. Misíková1

Poslední dny a týdny s příchodem jara přinesly novinky v botanickém i zoologickém světě, u ptáků, savců i plazů. Návštěvníci plzeňské zoologické zahrady se tak mají na co těšit.

„Podzimní mládě kudu velkého poprvé využívá se stádem venkovní výběh, který mají společný se žirafami a dalším druhem antilop – buvolcem běločelým. Jejich mládě je jen o několik týdnů starší,“ vyjmenovává mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba. „Do letní expozice byli ze zimování přemístěni australští pelikáni a opraven je srub ptáků sibiřského lesa.“

„Odzimované“ jsou i suchozemské středomořské želvy v expozici Mediterraneum v kopci nad restaurací Kiboko.

Nově se návštěvníkům ukazuje tvořící kolekce jihoamerických ptáků v expozicích pavilonu Amazonie v čele s trubačem agami a arasarim zeleným z příbuzenstva tukanů, kteří se tak vracejí po víceleté přestávce.

Australský babyboom přinesl hned čtyři různá mláďata vačnatců. „Mládě klokana bažinného zatím neopouští vak. Na svět (z vaku) poprvé vykouklo na začátku března. Jejich expozice je západně od výběhu šimpanzů. Mládě klokana obrovského vyskočilo z vaku na začátku dubna. Je to sameček a váží 6,5 kg,“ říká chovatelka Kristýna Rothová.

Novým přírůstkem je i mládě klokana rudokrkého. „Albinotická samice Albína nosí po dlouhé době stejně barevné mládě. Posledních několik mláďat měla hnědých. Mládě zatím neopouští vak,“ dodává chovatelka. „Po dlouhé pauze vystavení kusu liščí odchovávají v expozici nedaleko hlavní pokladny mládě - samičku, která od konce března "jezdí" na zádech své matky.“

Veselo je i u velbloudů! Týden je dnes malé samici velblouda dvouhrbého, kterou přivedla na svět samice Tereza. „Protože v mezidobí uhynul chovný samec Mulisák, jde o jeho posledního potomka, pohrobka. Mládě se řadí již do 3. desítky velbloudů dvouhrbých neboli drabařů narozených v Plzni, vše začalo v březnu 1997 populární velbloudicí Josefínou. Ode dneška chodí společně i do venkovního výběhu," uvedl Martin Vobruba.

Foto K. Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24