QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Do plzeňské zoo dorazil nový velbloud! FOTKY

19.04.2024 12:45

Nový samec velblouda se jmenuje Jafar a přijel z německé zoologické zahrady.

Velbloud Jafar_0424_K.Misíková

Po lednovém úhynu samce Mulisáka se chovatelé plzeňské zoologické zahrady ihned začali poohlížet po novém. I k tomuto účelu slouží centrální celosvětová evidence ZIMS. V ní se dají najít nejenom současné stavy zvířat v jednotlivých zoologických zahradách, ale i jejich rodokmen. 

“Vzhledem k tomu, že naše samice pocházejí z českých zoologických zahrad, museli jsme se po nepříbuzném samci porozhlédnout jinde. Nakonec se jako nejvhodnější stal mladý samec Jafar z německé Zoo Hagenbeck v Hamburku,” říká zooložka Miroslava Palacká.

Druhým kritériem výběru byl přirozený odchov matkou.To je zvláště u samce velmi důležité, protože povaha samců, zvláště během říje je velmi ovlivněna prostředím, ve kterém vyrostli a jejich socializací ve stádě,” vysvětlila zooložka. 

Jafara do zoo dorazil 10. dubna. Jde o krásného zlatého samce, který vzhledem ke svému nízkému věku, necelého jednoho roku vyniká výškou i mohutností. 

“Transport proběhl bez problémů a již odpoledne. Jafar elegantně vystoupil z transportního přívěsu s vidinou odměny v podobě mrkve,” prozradila Miroslava Palacká.

První noc strávil ještě sám v boxu a se samicemi seznamoval přes pletivo, ale druhý den byl pod dohledem spojen. Samice ho ihned přijaly jako další mládě a letošní samička získala kamaráda na hraní.

Pár týdnů starou samičku velblouda dvouhrbého přivedla na svět samice Tereza. 

"Jde o posledního potomka uhynulého chovného samce Mulisáka. Mládě se řadí již do 3. desítky velbloudů dvouhrbých neboli drabařů narozených v Plzni, vše začalo v březnu 1997 populární velbloudicí Josefínou," uvedl Martin Vobruba, mluvčí zoologické zahrady.

Samec Jafar si na potomky ještě pár let počká.

“Prvních potomků se od Jafara sice dočkáme nejdříve za tři roky, ale vzhledem k mladému věku našich samic to nebude problém,” uzavírá zooložka.

Foto K. Misíková

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT