QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Inspekce stahuje z prodeje krůtí šunku. Lidé by ji neměli konzumovat

25.03.2024 10:33

Státní veterinární správa (SVS) stahuje z prodeje kvůli obsahu listerií krůtí šunku. Zkontrolujte si, zda ji nemáte doma v lednici.

Krůtí-šunka-Tesco-přední-strana-balení1
Krůtí-šunka-Tesco-přední-strana-balení1Krůtí-šunka-Tesco-přední-strana-balení

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO – Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes.

„Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu,“ říká Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS.

Identifikace výrobku:
Název:
Tesco: Krůtí šunka se sníženým obsahem soli 100 g
Globus: Krůtí prsní šunka se špetkou soli
Výrobce: LE&CO – Ing. Jiří Lenc, s.r.o. (CZ 21940398)
Šarže: 25260224
Datum spotřeby: 31. 3. 2024

Velikost vyrobené šarže: 97.8 kg

Celá šarže byla vyexpedovaná do logistických center Tesco (93 kg) a Globus (4,8 kg) a dále do prodejen obou řetězců po celé České republice.

„Krajská veterinární správa nařídila výrobci pozastavit výrobu produktu a jeho uvádění na trh. Výrobce také musí provést mimořádnou sanitaci technologického zařízení a předložit výsledek vyšetření další šarže výrobku. Až poté mu bude umožněno pokračování ve výrobě,“ uvádí Vorlíček.

Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Nebezpečí mohou tyto bakterie představovat zejména pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy.

Množení bakterií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Foto SVS

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24