Jezírko ve Škodalandu se připravuje na sezónu

12.04.2024 17:01

Jezírko v oblíbeném Multifunkčním areálu Škodaland se připravuje na sezónu. Probíhá zde důkladné čištění.

jezírko se připravuje_0424_MO3

Na konci loňského června bylo jezírko ve Škodalandu uzavřené, u některých návštěvníků se totiž objevila vyrážka. Dle následných rozborů se zjistilo, že ji mají lidé díky parazitům z vody. Jednalo se o ceriakie – larvy ptačích motolic, které způsobují tzv. "cerkáriovou dermatitidu". „Je to sice velmi nepříjemná záležitost, ale není to zdraví ohrožující," uvedlo tehdy vedení obvodu.

Po důkladném vyčištění se jezírko otevřelo v srpnu. Kvůli cerkáriím začala koupací sezona tedy o dost později, nakonec se ji ale nepodařilo ani prodloužit, voda sice byla zdravotně nezávadná, ale značně zakalená, jezírko bylo v září uzavřeno. Plzeňané si tedy oblíbeného místa na koupání moc neužili. Snad tomu bude v letošním roce jinak!

Aktuálně na jezírku probíhá příprava na sezónu. Po vypuštění vody byly nejdříve důkladně vyčištěné stěny a pak pomocí vodárenského vozu odsáté i nečistoty z jeho dna. Následovat bude napouštění a úprava vody.

„Napuštění se na doporučení odborníků uskuteční záměrně o něco později, abychom co nejvíce minimalizovali riziko výskytu cerkárií, se kterými jsme se potýkali v loňském roce,“ vysvětlil 1. místostarosta MO Plzeň 3 Pavel Šrámek.

Současně probíhají také úpravy okolí koupací plochy, díky kterým by mělo být omezené zanášení kačírku do jezírka. V něm se pak na dně drží nečistoty a také znemožňuje běžné čištění menšími vysavači.

„Sezóna by mohla být ve Škodalandu zahájena koncem května,“ dodává mluvčí obvodu.

Foto MO3

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT