QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Nafukovací hala, oprava bazénu, nové zázemí. Bazén na Slovanech čeká další velká rekonstrukce!

10.04.2024 17:04

Rekonstrukce odtokových žlábků, nová nafukovací hala i zázemí pro sportovce. Na návštěvníky bazénu v Plzni na Slovanech čeká v letošním roce několik novinek, ale i omezení. QAP zjišťoval podrobné informace!

bazén Slovany modernizace foto QAP (4)

Venkovní bazén na Slovanech bude mít novou nafukovací halu, takže nebude sloužit návštěvníkům už jen v létě. Zrekonstruován bude vnitřní bazén, kde jsou v havarijním stavu odtoky apod. A na své si přijdou i plavci z PK Slávia VŠ, kterým přibude nové zázemí a radost budou mít i z nových „olympijských“ bloků ve vnitřním bazénu.

Město Plzeň v letošním roce investuje do opravy bazénu na Slovanech desítky milionů korun. Po velké modernizaci bazénu v uplynulých letech, kdy vznikl nový dětský bazén, šatny, recepce, čipový systém apod., jsou teď na řadě další velké úpravy.

Rekonstrukce vnitřního bazénu už je nutná. „Po rekonstrukci návštěvníci uvidí kolem vnitřního bazénu hlavně nové dlaždičky, ale nové bude úplně vše, po čem budou chodit. Kopat se totiž bude až úplně do hloubky, do strojovny, je to opravdu v havarijním stavu,“ řekl QAPu ředitel bazénu Tomáš Kotora.

To, že je rekonstrukce nutná, potvrdil i radní města. „Aktuálně je vysoutěžená firma, která bude dělat rekonstrukci odtokového žlábku v bazénu na Slovanech. Žlábky jsou v havarijním stavu, musí se opravit,“ řekl Tomáš Morávek, radní pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy. „I díky této rekonstrukci bude město Plzeň investovat do nové nafukovací haly pro venkovní bazén, která do budoucna rozšíří vodní plochy,“ doplnil.

Právě nová nafukovací hala nad venkovním bazénem je velkou novinkou. Ta bude podobná jako je nyní na Prokopávce.

Hala by se měla napojovat za dětským brouzdalištěm v místě bufetu. „Od bufetu bude propojovací tubus, který bude napojen na nafukovací halu s venkovním bazénem,“ popsal ředitel bazénu Tomáš Kotora a zároveň upozornil na to, že část s tobogánem, relaxačním bazénem i divokou řekou bude v době rekonstrukce vnitřního bazénu nepřístupná. Dětský bazén v provozu zůstane, protože disponuje samostatným vchodem.

Novinkou bude i zázemí pro plavce, kteří na bazénu na Slovanech fungují pod plaveckým klubem Slávia VŠ. Ti se v současné době na bazénu převlékají s veřejností. Nově budou mít k dispozici vlastní zázemí. „Plavci budou mít svůj vchod, který bude umístěn v aktuálně nevyužívaných prostorech pod restaurací. Staré sklady, úplně původní toalety pro muže a ženy budou po rekonstrukci sloužit sportovcům jako důstojné zázemí. Budou zde mít k dispozici kuchyňku, relaxační zónu s malou saunou i ochlazovacím bazénkem a šatnu s kapacitou asi 65 plavců,“ řekl ředitel bazénu Tomáš Kotora.

Právě závodní plavci určitě ocení i novinku ve vnitřním bazénu. „Budeme mít nové olympijské závodní bloky,“ řekl dále Kotora.

Práce na rekonstrukci bazénu jsou naplánovány postupně. Přesné termíny zatím nejsou jasné, začít by se mělo ale letos na jaře, a to opravou dlažby u venkovního bazénu. Po dobu letní sezóny by pak měl fungovat pouze venkovní bazén, vnitřní již bude kvůli rekonstrukci uzavřen.

Po ukončení letní sezóny ve venkovním areálu, bude instalována na venkovní bazén nafukovací hala. Návštěvníci tak budou využívat venkovní bazén již přikrytý a práce ve vniřních prostorách budou moci pokračovat, aniž by musel být uzavřen celý areál. „Ačkoliv bude vnitřní bazén nějaký čas zavřený, do budoucna to Plzeňanům a sportovcům přinese jenom plusy a benefity,“ říká Morávek.

Celá rekonstrukce bude stát desítky milionů korun. „Vyčlenil jsem z rozpočtu 55 milionů korun na rekonstrukci očistných a přelivových žlábků. Zároveň pracujeme na přípravě stavby nafukovací haly za 20 milionů,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký s tím, že dalších 15 milionů korun půjde na vybudování nového zázemí pro plavce.

foto: ilustrační

Modernizace bazénu na Slovanech odstartovala v roce 2018. Vybudován byl nový dětský bazén se samostatným vstupem, nová výměníková stanice, nový centrální vstup a recepce, nové šatny a turniketové vstupy s čipovým systémem. Velká modernizace probíhala až do roku 2021 ve dvou etapách. Další rekonstrukce začne v roce 2024. Z bazénu na Slovanech se tak postupně stává moderní sportovní areál. Vnitřní krytý bazén slouží veřejnosti od roku 1986, v roce 1987 byl vybudovaný bazén venkovní.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24