QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sutnarka slaví 20 let. Fakultní budovu zdobí nový design

26.04.2024 13:25

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) v letošním roce oslavuje kulaté výročí, tedy 20 let od založení Ústavu umění a designu, který se v roce 2013 transformoval v plnohodnotnou fakultu. Fakulta si k výročí nadělila nový design průčelí.

Sutnarka - nový vizuál_2024_ZČU

Útržky barevných pásek na bílém pozadí nově zdobí průčelí budovy Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

„Ke dvacátému výročí na své kreativní cestě si fakulta nadělila nový vizuál, který navrhla česká grafická designérka, pedagožka a vedoucí katedry grafického designu a ilustrace na Sutnarce Kristina Fišerová. Pestrobarevný motiv nahradil původní červené, černé a bílé plochy tvořící nápis Sutnarka, jejichž autorem byl český typograf a grafický designér Rostislav Vaněk," uvedla mluvčí ZČU.

Byla to odvážná vize ilustrátora, grafika a akademického malíře Josefa Mištery, která v roce 2004 vedla k založení Ústavu umění a designu. Ten se v následujících letech dynamicky rozvíjel, rostl a rozšiřoval portfolio vyučovaných oborů na bakalářském i magisterském stupni.

„K dlouho očekávané transformaci Ústavu umění a designu na plnohodnotnou fakultu došlo 1. září 2013. V březnu následujícího roku fakulta přijala svůj jedinečný název Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara jako poctu česko-americkému designérovi a plzeňskému rodákovi,“ říká současný děkan Sutnarky Vojtěch Aubrecht.

Galerie Ladislava Sutnara představila letos v dubnu při příležitosti oslav 20. jubilea fakulty také výstavu s názvem Josef Mištera Still Going…, která se zaměřuje na tvůrčí rozmach prvního děkana v kontextu pandemie a s ní spojené izolace. Výstava bude k vidění do 4. května a návštěvníci mohou dorazit i na komentované prohlídky.

Oslavy kulatého fakultního výročí pak vyvrcholily Společenským večerem pro současné studující, absolventy, pedagogy, zaměstnance i významné partnery, který se konal v úterý 23. dubna přímo na Sutnarce.

Foto ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT